Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

3 min pročitano

Kako spriječiti hrđanje escajga u mašini za suđe?

Kako spriječiti hrđanje escajga u mašini za suđe?
Kako spriječiti hrđanje escajga u mašini za suđe?

 

 

Postoji nekoliko razloga zašto vaše metalno posuđe i pribor zahrđaju. Provjerite da li nešto od sljedećeg može riješiti problem.

 

 

 

Obavezno otvorite vrata kada se ciklus završi

 

Vlaga je broj jedan uzrok hrđe. Vazduh unutar mašine za suđe je vlažan nakon ciklusa pranja.

 

Otvorite vrata mašine za suđe kada je ciklus završen i ostavite ih otvorenim neko vrijeme da biste izbjegli nakupljanje vlage na suđu. To će omogućiti vlažnom zraku da izađe iz uređaja i spriječiti hrđanje metalnog posuđa ili kuhinjskog pribora.

 

 

 

Izbjegavajte pranje kuhinjskog pribora koji je lošeg kvaliteta ili nije predviđen za mašinu za suđe 

 

Ne mogu se svi metali bezbjedno prati u mašini za suđe. Osim toga, nekvalitetni metalni predmeti ili predmeti presvučeni metalom su skloni hrđanju ako se peru u mašini za suđe. Provjerite uputstva proizvođača tih predmeta da biste saznali da li se mogu prati u mašini za suđe. Kada niste sigurni, izbjegavajte prati ove predmete u mašini za suđe.

 

 

Izbjegavajte korištenje metalnog pribora u nenamjenske svrhe

 

Zaštitni premaz na metalnom priboru kao što su noževi može se oštetiti ako se koriste u bilo koju drugu osim u svrhu u koju su namjenjeni. Nemojte ih koristiti za otvaranje konzervi, zavrtanje vijaka itd.

 

 

 

Izbjegavajte pranje zahrđalih predmeta

 

Hrđa se može proširiti među metalnim priborom. Ne stavljate zahrđale predmete u mašinu za suđe da biste zaštitili ostalo metalno posuđe. 

 

 

 

Pobrinite se da skinete ostatke hrane sa suđa

 

Tragovi hrane zaostali na metalnim predmetima mogu izazvati hrđu tokom vremena. Nemojte ostavljati zamazane predmete da čekaju u uređaju. Obrišite ostatke hrane prije stavljanja metalnih predmeta u mašinu za suđe ili ih stavite neposredno prije nego što uređaj uključite kako bi izbjegli hrđu. 

 

 

 

Pobrinite se da su postavke tvrdoće vode odgovarajuće

 

Ako je vaša voda iz česme bogata jonima teških metala, to može uzrokovati ili ubrzati hrđanje. Vaša mašina za suđe ima interni izmjenjivač za omekšavanje vode koja smanjuje tvrdoću vode iz česme i neutralizuje ove metalne ione. Ovaj izmjenjivač najbolje radi kada je upotpunjen sa solju za mašinu za suđe.

 

Beko mašine za suđe sa tehnologijom Auto GlassShield® imaju senzore koji određuju tvrdoću vode iz česme i automatski prilagođavaju postavke tvrdoće vode.

 

 

 

Izbjegavajte stavljati sol unutar uređaja

 

Sol za mašinu za suđe pomaže unutrašnjem izmjenjivaču da smanji tvrdoću vode iz česme. Ipak, sol ima korozivni učinak na metalne površine.

 

Spremnik za sol u mašini za suđe sadrži vodu, a ova voda se može preliti kada napunite spremnik sa solju. Sol se može prosuti unutar uređaja kada punite spremnik. Sol unutar mašine može ogrebati staklene predmete.

 

Za minimizovanje prosipanja soli koristite lijevak, koji ste dobili uz mašinu, za sipanje soli u spremnik, i pobrinite se da obrišete prolivenu vodu ili granule soli. Nakon punjenja čvrsto zatvorite poklopac spremnika.

 

Pokrenite program pretpranja ili najkraći program da biste saprali svu sol koja se možda nalazi unutar uređaja. Granule soli ispod poklopca će se rastvoriti tokom pretpranja pa mogu uzrokovati da se poklopac olabavi. Provjerite poklopac na kraju programa i zatvorite ga čvrsto.

 

 

 

Izbjegavajte upotrebu neodgovarajućeg deterdženta i drugih proizvoda

 

Obavezno koristite deterdžente, sredstvo za ispiranje i sol koji su posebno namjenjeni za mašine za suđe. Nikada ne upotrebljavajte tekući deterdžent, sapun za ruke, izbjeljivač, ocat ili bilo koje druge hemikalije, jer ovi proizvodi smanjuju učinak mašine za suđe, uzrokuju hrđanje metala i čak mogu skratiti vijek trajanja uređaja.

 

 

 

Pobrinite se da je uređaj pravilno napunjen

 

Možda nepravilno stavljate suđe ili preopterećujete mašinu za suđe. Pobrinite se da su svi sudovi pravilno nagnuti i da se ne dodiruju. Pazite da se predmeti od nehrđajućeg čelika, posrebreni i bakarni međusobno ne dodiruju. Hemijska reakcija s vrelom vodom i deterdžentom može uzrokovati promjenu boje tih materijala.

 

 

 

Utičnica na koju je uređaj priključen mora biti uzemljena 

 

Vaša mašina za suđe mora biti priključena na pravilno uzemljenu utičnicu. Utičnice koje nisu uzemljene će uzrokovati nakupljanje statičkog elektriciteta u vašoj mašini za suđe. Statički elektricitet erodira zaštitni premaz metalnih predmeta i može uzrokovati promjene boje ili stvaranje pora.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?