Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

7 min pročitano

Kako instalirati Bekovu mašinu za suđe?

Kako instalirati Bekovu mašinu za suđe?
Kako instalirati Bekovu mašinu za suđe?

 

 

Šta vam je potrebno

 

Alati

Makaze ili nož za karton, ključ, odvijač, libela

 

Priključci:

Uzemljeni priključak na napojnu mrežu, bez višestrukih utičnica ili produžnih kablova, dovod i odvod vode

 

Dodatni materijal:

Dvostruki izlazni ventil, završetak odvoda

 

Stepen složenosti:

3/5

 

Procjena vremena:

30 do 45 minuta za uklanjanje starog uređaja

90 do 120 minuta za instalaciju novog uređaja

 

 

 

Prije nego što počnete

 

Instalacija uređaja može biti komplikovana pa čak i opasna, tako da prije nego što počnete detaljno pročitajte ova upozorenja i smjernice.

  • Provjerite jesu li napajanje strujom i vodom isključeni prije nego što počnete uklanjati stari uređaj.
  • Provjerite je li stari/novi uređaj isključen iz glavnog napajanje prije nego što počnete sa postupkom uklanjanja/instalacije.
  • Uređaj postavljajte samo na ravnu i čvrstu površinu koja može podnijeti njegovu težinu. Nikada ga ne postavljajte na pod prekriven tepihom, jer će to ograničiti protok zraka za električne dijelove na dnu uređaja, uzrokujući njihovo pregrijavanje.
  • Kada vam uređaj bude isporučen, provjerite prvo je li oštećen prilikom transporta, jesu li isporučeni svi dijelovi i opreme i jesu li ispravni.
  • Provjerite je li uzemljena električna utičnica zaštićena osiguračem. Namjena i utičnica moraju biti usaglašeni sa tabelom tehničkih specifikacija u Bekovom korisničkom priručniku. Nemojte uključivati uređaj u produžni kabl. Provjerite je li napojni kabl probijen ili zaglavljen.
  • Nikada ne dodirujte utikač mokrim rukama. Nikada ne uklanjajte utikač povlačenjem kabla, uvijek držite i povlačite glavu utikača.

 

 

 

Uklanjanje starog uređaja

 

Provjerite je li napajanje vodom i električnom energijom isključeno na glavnim dovodima. Ako je uređaj pričvršćen na ormariće, odvrnite sve pričvrsne vijke. Izvucite uređaj iz tog položaja.

 

Zapamtite, mašina za suđe može biti teška tako da trebate paziti kada je pokušavate pomjeriti. Da biste lakše izvadili uređaj, možete ga nagnuti unazad i staviti komad starog tepiha pod prednje nožice. Zatim možete povući tepih i uređaj s njim.

 

Sada biste trebali imati pristup zadnjoj strani uređaja i moći da iskopčate njegove električne, vodovodne i odvodne priključke. Možda će vam trebati ključ ili kliješta kako biste olabavili priključke. Postavite posudu ispod slavine da uhvatite vodu koja će možda curiti, i postavite krajeve crijeva za dovod i odvod u posudu.

 

Provjerite lokalne propise o odlaganju starih kućanskih aparata. Možda postoji usluga prikupljanja od strane lokalnih organa. Ako ga želite sami ukloniti, zapamtite da će vam trebati druga osoba koja će vam pomoći da podignete i premjestite stari uređaj.

 

 

 

Priprema novog uređaja za instalaciju

 

Kada se vaš novi uređaj nađe u prostoriji u kojoj će biti instaliran, provjerite imate li dovoljno prostora da ga raspakujete. Koristite makaze ili nož za karton kako biste uklonili vanjsko pakovanje. Vodite računa da ne siječete preduboko jer tako možete ogrebati uređaj. Takođe uklonite i kartone i stiropor.

 

Možda bude preostale ambalaže ispod uređaja tako da prilikom podizanja i nju trebate ukloniti. Zatim uklonite sve naljepnice i zaštitu displeja, što je prije moguće. Što duže stoje, teže ih je ukloniti.

 

Nakon što ste otpakovali, provjerite da li su svi dijelovi i pribor prisutni i ispravni. Ovo uključuje korisnički priručnik, korpu za escajg, lijevak za sipanje soli, traku za testiranje pH faktora i traku za prigušivanje buke (uz neke modele). Vaš model može biti isporučen sa dodatnom opremom.

 

Na poleđini uređaja ćete pronaći crijevo za dovod vode (tamnije), crijevo za otpadnu vodu (svjetlije) i kabl za napajanje. Crijeva će biti pričvršćena sa dvije plastične stezaljke.

 

Postavite uređaj blizu mjesta na koje ćete ga instalirati i provjerite imate li sav alat pri ruci.

 

 

 

Instalacija novog uređaja

 

Ako mijenjate stari uređaj, već imate određen prostor za novi uređaj, kao i rupe izbušene u ormariću kroz koje ćete provući crijeva ili kabl. Međutim, ako prvi put instalirate uređaj, možda ćete morati da izbušite rupe u ormaru kako biste provukli crijeva i kabl za napajanje.

 

Ako imate odvojeno vodosnabdijevanje za mašinu za pranje suđa, to će vam malo olakšati život. Međutim, ako nemate, morate kupiti dvostruki izlazni ventil tako da možete koristiti vodosnabdijevanje sa vaše sudopere. Dvostruki odvod vam omogućava da povežete dva crijeva na vodosnabdijevanje. Na tržištu su dostupna razna, tako da se trebate pridržavati uputstva koja ste dobili prilikom kupovine nekog od njih.

 

Sada možete napraviti priključke za dovod vode i odvod. Prvo, oslobodite crijevo za vodu sa mjesta na koje je pričvršćeno stezaljkom. Nemojte oslobađati crijevo za odvod. Ono treba ostati povezano na uređaj kako se otpadne vode ne bi ponovo slijevale u mašinu.   

 

Povežite kraj crijeva za vodu na dovod vode (ovo će biti posebno snabdijevanje ili snabdijevanje preko dvostrukog ventila kako je iznad pomenuto). Priključke morate dobro osigurati tako što ćete plastični vijak okrenuti rukom. Kada vodosnabdijevanje bude povezano, možete uključiti glavni dovod vode.

 

Zatim ćete morati da napravite priključak za odvod. Bez obzira povezujete li odvodno crijevo na određeni odvod ili cijev za odvod na vašoj sudoperi, crijevo mora biti postavljeno na visinu od 50 cm do 100 cm od zemlje.

 

Ponavljamo, ako imate poseban odvod za mašinu za pranje suđa u zidu, možete jednostavno gurnuti kraj odvodnog crijeva u njega. Kraj odvodnog crijeva treba gurnuti u otvor za odvod oko 12 cm. 

 

Ako nemate poseban odvod, morate povezati odvodno crijevo na cijev za otpadnu vodu na vašem sudoperu. Cijev za otpadnu vodu iz sudopera ćete pronaći ispod sudopera. Na U-zavoju naći ćete dodatni otvor za cijev otpadnih voda. Ako je mašina za suđe prethodno bila instalirana i ako je korišten ovaj način odvoda, vjerovatno će već biti spojka povezana na U-zavoj. 

 

Ako uređaj instalirate prvi put na tom mjestu, morate sami postaviti spojku. To je prilično jednostavno. Jednostavno odvrnite zaštitni poklopac dodatnog otvora i na njegovo mjesto stavite spojku. Obavezno uklonite sve plastične zaptivače ili čepove sa spojke ili U-zavoja.

 

Sada možete spojiti odvodno crijevo na spojku. Pogurajte gumeni kraj odvodnog crijeva preko spojke, a potom zategnite koristeći metalnu stezaljku.

 

Napomena: Ako je odvodno crijevo duže od 4 metra, to može uticati na performanse pranja.

 

 

 

Provjerite električne priključke

 

Uz napravljene priključke za dovod i odvod vode, sada možete spojiti električni priključak. Uređaj treba priključiti direktno u mrežnu utičnicu s prekidačem povezanim na kućni sistem osigurača.

 

Nemojte koristiti produžni kabl ili više utikača. Ako je strujni kabl oštećen, nemojte ga pokušavati popraviti ili zamijeniti sami. To mora uraditi kvalifikovani inženjer. Zatim možete uključiti napajanje.

 

Sada, kada ste spojili sve priključke, možete pogurati uređaj na njegovo mjesto. Pazite da se crijeva i strujni kabl ne zakače niti uviju dok gurate uređaj nazad na mjesto. 

 

Sljedeće, trebate izbalansirati mašinu za pranje suđa koristeći libelu. Možete podesiti nožice rukom ili koristeći ključ da okrenete matice na nožicama. Važno je izbalansirati uređaj jer se u suprotnom može tresti ili pomjerati tokom rada.

 

 

 

Prije prve upotrebe

 

Prije prvog korištenja uređaja postoji još nekoliko stvari koje treba podesiti. 

 

Kao prvo, morate podesiti vašu mašinu za pranje suđa za određenu tvrdoću vode u vašem okruženju. Kako biste ustanovili koliko je tvrda voda, koristite traku za testiranje pH faktora koja je isporučena uz uređaj.

 

Pustite vodu iz česme da teče oko jedan minut, a zatim napunite čašu vodom. Umočite traku za određivanje pH faktora u vodu i ostavite je tu jedan minut. pH trake mogu biti različite, zato provjerite korisnički priručnik da biste vidjeli kako treba očitati pH traku. Nakon što ste utvrdili tvrdoću vode, u skladu s tim trebate podesiti uređaj.

 

Uređaj morate prilagoditi za tvrdoću vode interno i preko kontrolnog panela. Način na koji ćete ovo uraditi se razlikuje u zavisnosti od modela. Zbog toga se pridržavajte uputstva iz korisničkog priručnika. Korisnički priručnik će vam objasniti koje postavke su odgovarajuće za tvrdoću vode u vašoj oblasti. Samo zapamtite da interne postavke i postavke na kontrolnom panelu moraju biti iste.

 

Napomena: Ako je vaša voda izuzetno tvrda, možda možete koristiti filter za vodu. Pogledajte korisnički priručnik za više detalja. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog uređaja. 

 

Prije nego što pokrenete uređaj prvi put, morate usuti so i sredstvo za sjaj u mašinu za suđe. Spremnik za so se nalazi u udubljenju uređaja. Uklonite poklopac rezervoara i uspite oko jedan litar vode. 

 

Zatim, uzmite lijevak za so koji je isporučen uz uređaj i uspite onoliko soli koliko može stati u rezervoar. Voda će početi da se izlijeva kada rezervoar bude pun.

 

Važno je da koristite isporučeni lijevak jer so za mašinu za suđe može imati korozivni efekat na metalnu površinu unutar uređaja. Uvijek obrišite so ako se prospe pored otvora spremnika.

 

Napomena: Ako je vaša voda izuzetno meka, ne morate koristiti so za mašinu za suđe. Pogledajte korisnički priručnik za više detalja.

 

Poslije ovog, napunite spremnik sredstva za sjaj, koji se nalazi pored odjeljka za deterdžent. Odvrnite poklopac i sipajte sredstvo za sjaj sve dok rezervoar ne bude pun. Zamijenite kapicu i okrećite dok ne sjedne na mjesto.

 

 

 

Vrijeme za probni rad

 

Sada kada je vaš uređaj postavljen i podešen, vrijeme je da ga zavrtimo! 

 

Izaberite kratki program i pokrenite uređaj dok je prazan i bez deterdženta. Provjerite da li negdje curi, ima li prekomjernih vibracija ili čudnih zvukova. Ako ste radili prema ovom vodiču, sve bi trebalo biti u redu. Ako primjetite neki problem, najbolje je da pozovete kvalifikovanog inžinjera da vam pomogne. 

 

I eto, upravo ste instalirali novu Bekovu mašinu za pranje suđa! Provjerite znate li kako treba pravilno puniti mašinu za pranje suđa i potražite u korisničkom priručniku koliko deterdženta trebate koristiti. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda. 

 

 

 

Uživajte koristeći svoj novi uređaj!

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?