Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite obrisati listu za poređenje?
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

3 min pročitano

Kako popraviti klima uređaj koji ne hladi?

Kako popraviti klima uređaj koji ne hladi?
Kako popraviti klima uređaj koji ne hladi?

 

 

Postoji nekoliko razloga zbog kojih vaš klima uređaj ne hladi kao prije. Provjerite da li nešto od sljedećeg može riješiti problem.

 

 

 

Provjerite je li uređaj ispravno instaliran

 

Vaš klima uređaj trebaju instalirati ovlašteni serviseri. Ako instalacija ili priključci između jedinica nisu izvedeni kako treba, možda vaš klima uređaj neće ispravno raditi.

 

 

 

Provjerite je li uređaj instaliran na odgovarajuće mjesto

 

Na performanse vašeg klima uređaja može uticati ako u blizini postoji izvor toplote. Izbjegavajte instaliranje klima uređaja blizu uređaja koji proizvode toplotu, kao što su pećnice ili ploče. 

 

 

 

Provjerite je li rashladna snaga vašeg uređaja odgovarajuća za veličinu prostorije u kojoj se nalazi 

 

Možda je vaš klima uređaj instaliran u sobi koja je veća od prostora za koji je on projektovan. Klima uređaji imaju različite BTU vrijednosti, koje značajno određuju rashladni kapacitet uređaja. Provjerite specifikacije svog modela i uporedite ih sa veličinom prostorije u kojoj je uređaj instaliran. Možda ćete morati da zamijenite ili premjestite jedinicu.

 

 

 

Provjerite postavke za temperaturu

 

Kako bi vaš uređaj izduvavao hladan zrak, zadana temperatura mora biti niža od trenutne temperature u sobi. Provjerite zadanu temperaturu i smanjite je ako želite hladniji zrak.

 

 

 

Pogledajte jesu li filteri prljavi ili zapušeni.

 

Filtere za zrak treba provjeravati i čistiti svaka 3 mjeseca ili čim primijetite da uređaj slabije radi. Ako su filteri za zrak prljavi ili zapušeni, hladan zrak koji proizvodi vaš klima uređaj neće pravilno cirkulisati kroz sobu. Pogledajte vaš korisnički priručnik da biste saznali kako da očistite filtere jer za svaki model uputstva mogu biti različita. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda. Takođe možete kontaktirati ovlaštenog servisera zbog čišćenja isparivača i namotaja kondenzatora.

 

 

 

Provjerite jesu li isparivač ili navoji kondenzatora prljavi ili zapušeni 

 

Prljavština koja se nakupi u isparivaču i na namotajima kondenzatora može smanjiti performanse vašeg klima uređaja. Pogledajte vaš korisnički priručnik da biste saznali kako da očistite filtere jer za svaki model uputstva mogu biti različita. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda. Takođe možete kontaktirati ovlaštenog servisera zbog čišćenja isparivača i namotaja kondenzatora.

 

 

 

Provjerite ima li prepreka za dovod i odvod zraka

 

Vaš klima uređaj prima zrak kroz ulazne otvore i oslobađa ga kroz izlazne otvore. Bilo kakva prepreka (kao što su zavjese, kućni predmeti itd.) ili prašina koja se nakupila unutar otvora, mogu ograničavati protok zraka. Provjerite otvore i očistite ih ako je potrebno. Ako vaš klima uređaj ima vanjsku jedinicu, i na njoj trebate provjeriti otvore.

 

 

 

Provjerite izlazi li zrak iz prostorije

 

Protok zraka u prostoriji mora biti ograničen kako bi vaš klima uređaj ispravno radio. Provjerite obližnje prozore, vrata i ventilacione otvore. Zatvorite ih tako da hladan zrak ne izlazi iz prostorije.

 

 

 

Razmislite je li temperatura u prostoriji previsoka

 

Za rashlađivanje zraka može biti potrebno određeno vrijeme, posebno u toplom i vlažnom okruženju. Kada su takvi dani, vašem klima uređaju će trebati izvjesno vrijeme da rashladi prostoriju. Bekovi klima uređaji imaju funkciju Jet Mode, koja omogućava mnogo brže hlađenje zraka.

 

 

Provjerite je li Fan Mode aktivan

 

Ako je izabran Fan Mode, zrak koji izlazi iz klima uređaja neće se hladiti niti grijati. Prebacite režim rada na hlađenje.

 

 

 

Razmotrite je li nestalo rashladne tečnosti za klima uređaj ili je ona pri kraju

 

Možda nema dovoljno rashladne tečnosti u kompresoru. U tom slučaju kontaktirajte ovlaštenog servisera koji će provjeriti i dopuniti kompresor ako bude potrebno.

 

 

 

Razmotrite tehničke probleme

 

Ako problem i dalje nije riješen, možda vaš klima uređaj nije tehnički ispravan. Ako sumnjate da je ovo problem, kontaktirajte ovlaštenog servisera. 

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?