Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

2 min pročitano

Na koji način trebate čistiti svoj frižider?

Na koji način trebate čistiti svoj frižider?
Na koji način trebate čistiti svoj frižider?

 

 

Frižider je najistaknutiji element vaše kuhinje i najverovatnije uređaj koji najviše koristite. Naravno, i u njemu se ponekad nešto prospe i mogu se pronaći ostaci hrane pa ga je baš zbog toga potrebno detaljno očistiti jednom u svaka 3 mjeseca.

 

Ostaci tečnosti i komadići hrane mogu pospješiti razmnožavanje mikroba, bakterija pa čak i plijesni, tako da je to nešto što ne smijete zaboraviti. U ovom vodiču ćemo vam objasniti najbolji i najsigurniji način da vaš frižider ponovo zablista.

 

 

 

Korak 1

Isključite frižider i spremite se za čišćenje

 

Prvo izvucite utikač frižidera iz utičnice kako biste izbjegli trošenje energije dok čistite i spriječili moguću nezgodu. Zatim počnite iznositi iz frižidera sve namirnice i veće komade ostataka hrane, ako ih ima.

 

Nakon toga uklonite sve odvojive dijelove iz frižidera, kao što su police i ladice, i spustite ih polako na radnu površinu kako ih ne biste razbili ili ogrebali. 

 

 

 

Korak 2

Očistite odvojive dijelove

 

Očistite police, vrata frižidera, ladice i druge odvojive dijelove koristeći mekanu spužvu i deterdžent za pranje suđa Takođe, možda su neki dijelovi frižidera pogodni za pranje u mašini za pranje suđa, ali to prvo morate provjeriti u uputstvu za frižider. Posušite ladice i police i odložite ih sa strane.

 

 

 

 

Korak 3

Očistite unutrašnji dio vrata i zaptivke na njima

 

Sada je vrijeme da se pozabavite unutrašnjošću frižidera. Za tu namjenu nemojte koristiti nikakav deterdžent ni abrazivno sredstvo za čišćenje. Jednostavno pomiješajte pola litra mlake vode sa kašikom kuhinjske sode i dobićete savršeno sredstvo za ovaj posao.

 

Pomoću mekane krpe ili spužve navlažene vašim sredstvom za čišćenje prebrišite unutrašnje površine frižidera, kao i zaptivke vrata i spremnike za vodu. Sada ponovo pređite preko tih površina koristeći suhu krpu kako biste ih posušili.

 

 

 

Korak 4

Očistite spoljašnjost i navoje kondenzatora

 

Čišćenje spoljnog dijela je prilično jednostavno. Samo koristite blago, neabrazivno sredstvo za čišćenje i mekanu spužvu ili krpu da biste prebrisali prednje i bočne strane frižidera. Ako vaš uređaj ima obloge od nerđajućeg čelika, budite posebno pažljivi kada ga čistite Ponovo obrišite površine suhom krpom kako bi se prije osušile. 

 

Navoji kondenzatora se nalaze na poleđini frižidera, blizu poda. Oni su presudni za raspršivanje toplote i održavanje odgovarajuće temperature u frižideru. Međutim, tokom vremena se na njima nakupi značajna količina prašine, ukoliko se povremeno ne provjeravaju.

 

Izvucite frižider iz kućišta ili ga odmaknite od stražnjeg zida. Pronađite navoje kondenzatora i pokupite prašinu i pahulje rukom. Takođe, za čišćenje navoja kondenzatora možete koristiti usisivač koji je podešen na najnižu usisnu snagu. 

 

 

 

Korak 5

Ponovo vratite na svoje mjesto sve dijelove frižidera i sačekajte da se stabilizuje.

 

Na kraju vratite frižider na mjesto i ponovo uključite glavno napajanje. Prije nego što vratite u frižider sve odvojive dijelove, provjerite jesu li suhi i sačekajte sat ili dva dok se frižider rashladi prije nego što počnete vraćati hranu i ostale proizvode u njega.

 

Možda ovo nije baš neki glamurozan čin čišćenja, ali ako budete redovno čistili frižider produžićete mu životni vijek, a vaše namirnice će uvijek biti svježe i zdrave.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?