Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

2 min pročitano

Kako mogu spriječiti kondenzaciju u frižideru?

Kako mogu spriječiti kondenzaciju u frižideru?
Kako mogu spriječiti kondenzaciju u frižideru?

 

 

Vidljiva vlaga unutar frižidera znači da vaš uređaj ima problem sa balansiranjem svoje temperature. Pogledajte sljedeće kako biste riješili problem.

 

 

 

Ostavite dovoljno vremena da se novoinstalirani uređaj rashladi.

 

Normalno je da se formira određeni kondenz unutar vašeg uređaja kada ga prvi put uključite u napajanje ili nakon što nije bio korišten duže vrijeme. Ovo će nestati kada se unutrašnja temperatura stabilizuje.

 

 

 

Provjerite temperaturu okruženja

 

Vanjska temperatura može spriječiti normalno funkcionisanje vašeg uređaja, posebno ako je smješten u garažu ili spoljnu prostoriju bez grijanja. Ako mislite da je to u pitanju, premjestite uređaj na odgovarajuće mjesto.

 

Kako biste vidjeli na kojoj najnižoj temperaturi može raditi Bekov frižider, pogledajte korisnički priručnik. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda.

 

 

 

Provjerite vlažnost okruženja

 

Vlaga u okruženju može uticati na vaš uređaj. Najbolje je da ne smještate uređaj na mjesta na kojima ima previše vlage. Ako je vrijeme previše vlažno, razmotrite mogućnost da prebacite uređaj u prostoriju sa rashladnim uređajem.

 

 

 

Provjerite postoje li na brtvama vrata praznine, pukotine ili poderotine

 

Hladan zrak u uređaju mora biti pravilno izolovan od vanjske temperature. Provjerite ima li šupljina između zaptivki na vratima i ormara. Ako ih pronađete, podesite zaptivku tako što ćete je prstima lagano povući od vrata.

 

Ako vrata ne zaptivaju dobro, pokušajte da očistite zaptivku mekanom krpom ili spužvom umočenom u toplu vodu. Izbjegavajte korištenje abrazivnih sredstava za čišćenje jer mogu oštetiti zaptivke. Ako su zaptivke labave ili popucale, moraju se popraviti ili potpuno zamijeniti. Ako sumnjate da je ovo problem, kontaktirajte ovlaštenog servisera.

 

 

 

Izbjegavajte prečesto otvaranje vrata ili predugo držanje otvorenih vrata

 

Topli zrak koji ulazi spolja u frižider uzrokuje kondenzaciju kada dođe u dodir sa hladnim zrakom iznutra. Ako se vrata frižidera prečesto otvaraju ili ako nisu dobro zabrtvljena, topli spoljašnji zrak će ući u uređaj. Tada se kondenzacija pretvara u vlagu ili inje.

 

Kako biste ovo izbjegli, nemojte prečesto otvarati vrata ili ih ostavljati predugo otvorena. Provjerite smeta li hrana ili nešto drugo da se vrata normalno zatvore.

 

 

 

Provjerite postavke za temperaturu

 

Frižider je možda podešen na nižu temperaturu nego što je potrebno. Preporučena temperatura je oko 4 °C do 5 °C za frižider i oko -18 °C za odjeljak za zamrzavanje. Provjerite postavke i prilagodite ih ako je potrebno.

 

 

 

Nemojte odlagati vruću hranu u uređaj

 

Kada u frižider odložite vruću hranu, potrebno mu je više vremena da stabilizuje unutrašnju temperaturu. Sačekajte da se hrana ohladi prije nego što je odložite u uređaj.

 

 

 

Pravilno odlažite hranu i tečnosti

 

Tečnosti ili hrana koja sadrži tečnost doprinose formiranju vlage iznutra. Takođe, hrana kao što su salata i voće oslobađa vlagu unutar uređaja dok se hladi. Kako biste ovo izbjegli, umotajte ove proizvode u papirne ubruse i uvijek ih odlažite u dobro zatvorene spremnike ili omote otporne na vlagu i namijenjene za frižider.

Želite ipak razgovarati s nekim?