Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite obrisati listu za poređenje?
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

2 min pročitano

Kako popraviti frižider koji ne radi?

Kako popraviti frižider koji ne radi?
Kako popraviti frižider koji ne radi?

 

 

Postoji nekoliko razloga zbog kojih frižider možda ne radi. Provjerite da li nešto od sljedećeg može riješiti problem.

 

 

 

Provjerite dovod struje

 

Ako frižider ne radi mada je uključen u utičnicu, možda nema struje. Provjerite svjetla i druge električne uređaje u vašem domu i da li na njima ima napajanja. Ako oni uredno rade, možda je neispravan osigurač na koji je povezan vaš frižider. U tom slučaju potražite pomoć kvalifikovanog električara.

 

 

 

Provjerite postavke za temperaturu

 

Možda je komanda za regulaciju temperature frižidera isključena. Potražite pomoć za lociranje brojčanika u priručniku. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda.

 

Okrenite brojčanik u smjeru kazaljke na satu i postavite temperaturu. Preporučena temperatura iznosi oko 4 °C do 5 °C za frižider i oko -18 °C za odjeljak za zamrzavanje. 

 

 

 

Provjerite temperaturu okruženja

 

Možda zbog vanjske temperature vaš uređaj ne radi ispravno, posebno ako je smješten u garažu ili u spoljnu prostoriju koja nema grijanje. Ako smatrate da je problem u tome, premjestite uređaj. 

 

 

 

Izbjegavajte prečesto otvaranje vrata ili predugo držanje otvorenih vrata

 

Hladan zrak unutar uređaja mora se pravilno izolovati od spoljnih temperatura Pogledajte postoje li šupljine između zaptivki vrata i ormara. Ako ih pronađete, podesite zaptivku tako što ćete je svojim prstima lagano gurnuti od vrata. Ako postoji bilo kakav otvor, morate zamijeniti zaptivku. Ako sumnjate da je ovo problem, kontaktirajte ovlaštenog servisera. 

 

 

 

Izbjegavajte preopterećenje uređaja

 

Vašem frižideru je potreban regularan protok zraka kako bi mogao normalno raditi. Pretrpavanjem možete blokirati protok zraka u ormaru. Ako do nekih dijelova frižidera ne dolazi hladan zrak, uklonite neku hranu iz frižidera i provjerite je li ograničen protok zraka, posebno blizu ventilacionih otvora.

 

 

 

Pogledajte da li je namotajima na kondenzatoru potrebno

čišćenje

 

Kondenzator oslobađa toplotu koju proizvede vaš uređaj u okolni zrak. Njegove žice ne mogu funkcionisati ispravno ako se na njima nakupila prljavština ili prašina. Isključite uređaj i pronađite namotaj na stražnjem ili donjem dijelu uređaja. Namotaje možete očistiti mekanom četkom ili usisivačem koristeći nastavak sa četkom, ali pri maloj usisnoj snazi. 

 

 

 

Razmotrite tehničke probleme

 

Ako ni ovo nije u pitanju, vaš frižider možda nije tehnički ispravan. Ako sumnjate da je to slučaj, kontaktirajte ovlaštenog servisera.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?