Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

4 min pročitano

Kako instalirati novi Bekov frižider

Kako instalirati novi Bekov frižider
Kako instalirati novi Bekov frižider

 

 

Šta vam je potrebno

 

Alati:

Ključ, odvijač, libela

 

Priključci:

Uzemljeni mrežni priključak (bez više utikača ili produžnih kablova), dovod vode (samo neki modeli)

 

Dijelovi i pribor:

Posuda za jaja, plastični klinovi

 

Stepen složenosti:

Modeli bez priključka na vodovodne instalacije: 1/5

Modeli sa priključkom na vodovodne instalacije: 4/5

 

Procjena vremena:

15 minuta za modele bez priključka na vodovodne instalacije

45 minuta za modele sa priključkom na vodovodne instalacije

 

 

 

Prije nego što počnete

 

Instalacija uređaja može biti komplikovana pa čak i opasna, tako da prije nego što počnete detaljno pročitajte ova upozorenja i smjernice.

 

 • Provjerite jesu li napajanje strujom i vodom isključeni prije nego što počnete uklanjati stari uređaj.
 • Provjerite je li stari/novi uređaj isključen iz glavnog napajanja strujom kada počnete postupak uklanjanja/instalacije.
 • Nemojte povezivati novi uređaj na glavno napajanje strujom dok ne uklonite kompletno vanjsko pakovanje i zaštitu.
 • Pustite da novi frižider stoji u uspravnom položaju najmanje 4 sata nakon isporuke kako bi se ulje u kompresoru sleglo.
 • Gasovi i ulje u rashladnom sistemu su zapaljivi. Provjerite da li je neko od kola ili cijevi oštećeno prilikom transporta. Ako primijetite oštećenje, držite uređaj dalje od otvorenog plamena ili izvora toplote i provjetravajte prostoriju. Zatim pozovite kvalifikovanog inženjera.
 • Kada vam uređaj bude isporučen, provjerite prvo je li oštećen prilikom transporta, jesu li isporučeni svi dijelovi i opreme i jesu li ispravni.
 • Provjerite imate li uzemljenu električnu utičnicu zaštićenu osiguračem, koja je u skladu s tablicom tehničkih specifikacija u korisničkom priručniku. Ne spajajte uređaj na produžni kabl ili utikač i osigurajte da se kabl za napajanje ne probije ili zaglavi.
 • Ako trebate zamijeniti utikač onim koji odgovara vašoj električnoj utičnici, obavezno koristite utikač s osiguračem od 13 A.
 • Nikada ne dodirujte utikač mokrim rukama. Nikada ne izvlačite utikač povlačenjem kabla – uvijek držite i povlačite glavu utikača.
 • Nikada ne koristite uređaje za čišćenje parom za čišćenje frižidera. Oni mogu potencijalno rastopiti led u zamrzivaču, a para može prouzrokovati i kratki spoj.
 • Pazite da otvori za ventilaciju na stražnjoj strani uređaja ne budu blokirani.

 

 

 

Uklanjanje starog uređaja

 

Provjerite je li isključeno napajanje vodom (ako je vaš stari uređaj priključen na vodovodnu instalaciju) i je li isključeno glavno napajanje strujom. Ako je uređaj pričvršćen na ormariće, odvrnite sve pričvrsne vijke. Izvucite uređaj iz tog položaja. Zapamtite, frižideri su uglavnom teški i zato budite pažljivi kada budete pokušavali da ga pomjerite. Kako biste lakše izvukli uređaj, možete ga nagnuti unazad i staviti komad starog tepiha ispod prednjih noga. Zatim možete povući tepih i uređaj s njim. Međutim, većina frižidera ima točkove na stražnjoj osnovi pa ih iskoristite kada izvučete uređaj dovoljno daleko da biste ga mogli ponovo nagnuti na njih.

 

Sada bi trebali imati pristup stražnjoj strani uređaja i mogućnost da odvojite priključke za struju i vodu (ako postoje). Možda će vam trebati ključ ili kliješta da olabavite priključak za vodu. Postavite posudu ispod slavine za dotok vode zbog mogućeg curenja. Ako u odjeljku za zamrzavanje ima inja, ono će se otopiti u narednih nekoliko sati, pa uklonite onoliko koliko možete. Ispraznite spremnike za vodu, kao i dispenzer za led.

 

Provjerite lokalne propise o odlaganju starih kućanskih aparata. Možda postoji usluga prikupljanja od strane lokalnih organa. Ako ga želite sami ukloniti, zapamtite da će vam trebati druga osoba koja će vam pomoći da podignete i premjestite svoj stari uređaj.

 

 

 

Priprema novog uređaja za instalaciju

 

Možda ne bi bilo loše da raspakujete novi uređaj prije nego što ga unesete u kuću ili kuhinju jer manevrisanje kutijom i otvaranje može biti komplikovano u ograničenom prostoru. Kutiju ćete najlakše otvoriti tako što ćete je pocijepati duž ivice na kojoj se vidi red velikih spajalica. Uklonite sav karton i stiropor. 

 

Zatim uklonite sve naljepnice, omote sa mjehurićima i traku sa vanjske strane uređaja. Unutra ćete pronaći vrata, police i nosače koji su isto pričvršćeni trakom, koju ćete takođe ukloniti.

 

Napomena: Ako vaš novi uređaj ima glavni priključak za vodu, pogledajte naš vodič za instalaciju priključaka za vodu na Bekovim frižiderima.

 

 

 

Instalacija novog uređaja

 

U jednoj od ladica ćete pronaći korisnički priručnik, pladanj za jaja i plastične klinove koje možete pričvrstiti na zadnju stranu uređaja.

 

Na nekim modelima možete rukom postaviti plastične klinove na panel za ventilaciju na stražnjoj bazi uređaja. Međutim, na nekim modelima morate ukloniti vijke pomoću odvijača, a zatim tim vijcima pričvrstiti klinove na mjesto. Klinovi prave odgovarajući razmak između zida i uređaja kako bi se osigurala dovoljna ventilacija i zato je veoma važno da ih pričvrstite na novi uređaj prije nego što ga pomjerite na njegovo mjesto.

 

Prije nego što uključite uređaj i priključite ga na glavno napajanje, sačekajte minimalno 4 sata dok se stalože gasovi i tekućine u kompresoru. Nakon toga spemni ste da uključite uređaj i priključite ga na glavno napajanje.

 

Poslije toga nagnite frižider unazad da biste za pomjeranje uređaja koristili točkove na zadnjoj osnovi. Vodite računa da ne pomjerite priključke za vodu ili ne zamrsite kabl za napajanje. 

 

Kada ga postavite, morate podesiti prednje nožice uređaja kako biste bili sigurni da je poravnat. Vaš frižider mora stajati na svojim stopicama u ravni i biti izbalansiran, kako bi ispravno funkcionisao. Pokušajte zaljuljati uređaj sa strane na stranu ili naprijed i nazad. Ako se previše njiše, možda su podloga ili stopice uređaja neravni.

 

Provjerite balans uređaja pomoću libele. Ako je isključen, podesite stopice tako što ćete zavući ruku ispod frižidera i dohvatiti prednje dvije stopice. Okrećite nožice u smjeru kazaljke na satu ili obrnuto, sve dok ne dođu u čvsti kontakt sa podom.

 

Morate sačekati oko 6 sati prije nego što u svoj novi frižider unesete namirnice jer mu je to vrijeme potrebno da dostigne zadatu temperaturu.  

 

 

 

Eto, to je to. Upravo ste instalirali svoj novi Bekov frižider! Nadamo se da uživate u korištenju svog novog uređaja.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?