Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

5 min pročitano

Kako instalirati novi Bekov frižider sa dispenzerom za vodu koji ima spremnik ili je priključen na vodovodnu instalaciju?

Kako instalirati novi Bekov frižider sa dispenzerom za vodu koji ima spremnik ili je priključen na vodovodnu instalaciju?
Kako instalirati novi Bekov frižider sa dispenzerom za vodu koji ima spremnik ili je priključen na vodovodnu instalaciju?

 

 

Šta vam je potrebno

 

Alati: 

Ključ, odvijač

 

Priključci:

Integrisani spremnik za vodu, glavni priključak na vodu ili stakleni/plastični balon

 

Dijelovi i pribor:

Crijevo za vodu, filter za vodu, materijal za pričvršćivanje (za model sa vodovodnom instalacijom)

 

Stepen složenosti:

Modeli bez priključka na vodovodne instalacije: 1/5

Modeli sa priključkom na vodovodne instalacije: 4/5

 

Procjena vremena:

15 minuta za modele bez priključka na vodovodne instalacije

45 minuta za modele sa priključkom na vodovodne instalacije

 

 

 

Prije nego što počnete

 

Prije korištenja dispenzera za vodu na vašem frižideru morate znati je li u pitanju model sa ili bez priključka na vodovodnu instalaciju. Modeli sa spremnikom imaju plastični ili stakleni spremnik za vodu u vratima frižidera za čuvanje vode. Modeli sa priključkom na vodovodnu instalaciju moraju biti povezani na dovod vode kako bi radili. 

 

Ako ste se pridržavali koraka za instalaciju frižidera koji su dati u uputstvu, spremni ste da pređete na priključke za vodu. 

 

 

 

Frižideri sa dispenzerom za vodu bez priključka na vodovodnu instalaciju

 

Ako vaš frižider nije model koji se priključuje na vodovodnu instalaciju, on mora imati spremnik za vodu. Spremnici za vodu obično se nalaze u vratima frižidera i moguće ih je odvojiti. Pogledajte korisnički priručnik da biste saznali gdje se nalazi spremnik za vodu u vašem frižideru.

 

Uklonite spremnik i isperite ga prije upotrebe. Zatim ga napunite vodom za piće. Kada je vaš frižider spreman da dispenzira vodu, napunite čašu bar 4 ili 5 puta i prospite vodu prije nego što počnete piti vodu iz dispenzera. 

 

 

 

Frižideri sa priključkom na vodovodne instalacije sa dispenzerom za vodu

 

Ako ste upravo kupili frižider sa priključkom za vodu, on je morao biti isporučen sa crijevom za vodu i pričvrsnicama za priključke.

 

Frižideri sa priključkom za vodu se moraju povezati direktno na dovod vode. To može biti glavna cijev za vodu u vašem domu ili veliki stakleni/plastični balon. Neki modeli takođe imaju vanjski filter za vodu. Evo kako da izvedete ove priključke. 

 

 

 

Povezivanje na vodovodnu mrežu

 

Prvo morate pričvrstiti crijevo za vodu na uređaj Da biste ovo uradili, izvucite priključak iz ulaza za vodu na stražnjem dijelu uređaja. 

 

Navijte crijevo na priključak. Gurnite crijevo u otvor. 

 

Vratite priključak nazad na mjesto, a zatim ga okrenite da ga pričvrstite. Ovo morate uraditi rukom, ali možete koristiti ključ ili kliješta da biste bili sigurni da je priključak pričvršćen.

 

Nakon toga morate povezati crijevo i glavni dovod vode. Prvo postavite adapter na slavinu, vodeći računa da ga dobro pritegnete. 

 

Sada uklonite priključak crijeva sa adaptera.

 

Navijte kraj crijeva za vodu kroz priključak za crijevo koji ste maloprije uklonili, zatim zavrnite priključak nazad na adapter nakon što ste prethodno gurnuli crijevo u adapter (kao što se uradili kada ste pravili priključak za uređaj). 

 

Na kraju pričvrstite držače crijeva na zid, a zatim pomoću njih učvrstite crijevo za vodu kako se ne bi savijalo, odvajalo ili oštetilo pri pomjeranju uređaja.

 

 

 

Postavljanje filtera za vodu

 

Možete htjeti da postavite filter za vodu koji se isporučuje uz neke modele. Da biste ovo uradili, potrebno je da pratite istu proceduru kao ovu navedenu iznad, sa dodatkom montaže filtera na zid.

 

Prvo trebate odrediti mjesto na kome ćete pričvrstiti filter na zid. Imajte na umu da filter ne smije biti postavljen na uređaj. Kada odredite položaj, možete pričvrstiti bravice za montažu na zid, koje su isporučene sa vašim uređajem. Imajte na umu da filter mora biti postavljen u uspravnom položaju. Kada postavite bravice, umetnite filter na njegovo mjesto.

 

Dva crijeva za vodu će izlaziti sa oba kraja filtera. Povežite ih na slavinu za dovod vode i uređaj kao što je opisano iznad.

 

 

 

Testiranje priključaka

 

Uključite dovod vode i provjerite ima li curenja. Ako primijetite curenje, isključite dovod vode i pričvrstite sve priključke, obrišite vodu koja je iscurila i ponovo uključite dovod vode.

 

 

 

Povezivanje staklenog/plastičnog balona

 

Ako voda iz česme nije dobra za konzumaciju, na vaš uređaj možete povezati stakleni/plastični balon ili demižanu. Međutim, morate kupiti i pumpu. Kontaktirajte svog dobavljača za savjet o odgovarajućim pumpama.

 

Prvo morate pričvrstiti crijevo za vodu na uređaj. Da biste ovo uradili, izvucite priključak iz ulaza za vodu na stražnjem dijelu uređaja. Navijte crijevo kroz konektor i zatim ga jako gurnite u ulaz za vodu. Vratite priključak nazad na mjesto, a zatim ga okrenite da ga pričvrstite. Ovo trebate uraditi rukom, ali možete koristiti ključ ili kliješta kako biste bili sigurni da je priključak pričvršćen.

 

Nakon toga povežite crijevo za vodu sa uređaja na pumpu, a zatim povežite pumpu i balon ili demižanu. U priručniku za pumpu potražite informacije o ovom.

 

 

 

Testiranje priključaka

 

Uključite dovod vode i provjerite ima li curenja. Ako primijetite curenje, isključite dovod vode i pričvrstite sve priključke, obrišite vodu koja je iscurila i ponovo uključite dovod vode.

 

Obavezno ispraznite 4 ili 5 velikih čaša vode kroz uređaj prije nego što počnete piti vodu iz dispenzera za vodu. 

 

 

 

Prije upotrebe

 

Prije nego što uključite uređaj i priključite ga na glavno napajanje, sačekajte minimalno 4 sata dok se stalože gasovi i tekućine u kompresoru. Nakon toga možete priključiti uređaj na glavno napajanje, uključiti ga i pomjeriti na željeno mjesto. Nagnite frižider unazad da biste za pomjeranje uređaja koristili točkove na zadnjoj osnovi. Vodite računa da ne pomjerite priključke za vodu ili ne zamrsite kabl za napajanje. 

 

Kada postavite frižider, podesite prednje nožice tako da uređaj bude poravnat. Okrećite rukom prstenove oko nožica sve dok obje ne budu u čvrstom kontaktu sa podom. Pomoću libele provjerite je li uređaj poravnat.

 

Na kraju možete napuniti spremnike sa vodom. Morate sačekati oko 6 sati prije nego što u svoj novi frižider unesete namirnice jer mu je to vrijeme potrebno da dostigne zadatu temperaturu.

 

 

 

Eto, to je to. Upravo ste instalirali svoj novi Beko frižider sa dispenzerom za vodu! Nadamo se da uživate u korištenju svog novog uređaja.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?