Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite obrisati listu za poređenje?
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

2 min pročitano

Kako očistiti mašinu za pranje veša?

Kako očistiti mašinu za pranje veša?
Kako očistiti mašinu za pranje veša?

 

 

Smrdljive čarape, prljavi sportski kompleti, uflekane košulje… vaša mašina za pranje veša se brine za sve to, ali ponekad joj trebate vratiti uslugu i očistiti je. 

 

Održavanje mašine za pranje veša čistom pomaže da ona radi efikasno, produžava njen vijek trajanja i osigurava da bakterije nemaju šansu za razmnožavanje. Nećete morati da se borite protiv neugodnih mirisa mašine za pranje veša  također. Ovaj vodič će vam pokazati kako je to brzo i jednostavno.

 

 

 

Redovno čistite filter pumpe

 

Filter pumpe na mašini za pranje veša je još jedna stvar na koju morate paziti. Filter zaustavlja stvari kao što su dugmad i novčići da se ne zaglave u odvodnom crijevu. Naći ćete ga iza poklopca na donjem uglu aparata. Trebate čistiti filter pumpe svaka 3 do 4 mjeseca. 

 

Otvorite poklopac da vidite filter. Neki modeli mašina imaju malo crijevo ubačeno iza poklopca za ispuštanje vode iz filtera. Na drugim modelima voda jednostavno isteče kada izvučete filter. U oba slučaja dobra ideja je postaviti posudu ili peškire ispod filtera.

 

Ako vidite crijevo, izvucite ga, odčepite ga i sačekajte da voda isteče. Ako ne, okrenite filter suprotno od kazaljke na satu i izvucite ga. Voda će izaći dok ovo radite. Nadajmo se da će završiti u posudi ili na peškirima. 

 

Kada je završen mokri dio, uklonite svu prljavštinu, dlake ili strane predmete iz filtera. Potom ga isperite pod česmom. Provjerite šupljine filtera da vidite da li je zapelo nešto poput prljavštine, novčića ili dugmadi u njemu. Obrišite ga suhom krpom. Na kraju vratite i osigurajte filter okrećući ga u pravcu kazaljke na satu i vratite poklopac nazad.

 

 

 

Očistite gumu na vratima

 

Guma na vratima je sklona sakupljanju vlakana i prljavštine. Tokom vremena se mogu formirati plijesan i buđ unutar gume. Pobrinite se da povremeno gumu obrišete mekanom spužvom ili krpom. Nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje jer mogu oštetiti gumu.   

 

 

 

Očistite spoljašnjost

 

Za održavanje čistoće vanjskih površina mašine za pranje veša jednostavno uzmite mekanu krpu ili spužvu sa neabrazivnim sredstvom za čišćenje i pažljivo je izbrišite. 

 

Ako slučajno prospete deterdžent ili omekšivač na svoj uređaj, pobrinite se da brzo obrišete nered jer može uzrokovati koroziju površine. Dobro izbrišite i gumu na vratima jer i ona može biti podloga za razvoj bakterija. Obavljanje ovoga jednom sedmično će održati spoljašnjost vaše mašine za pranje veša besprijekornom.

 

 

 

Očistite ladicu za deterdžent

 

Onda pogledajte ladicu za deterdžent – ovdje se nakuplja talog deterdženta i omekšivača, posebno ako koristite praškasti deterdžent. Ladicu možete izvaditi lagano je podižući dok je ne izvučete do kraja. 

 

Dobro je isperite pod česmom, pazeći da uklonite sav talog, a potom je vratite u uređaj. Jednom mjesečno bi trebalo biti dovoljno, ali obavezno ovo uradite i češće ako vidite mnogo taloga od deterdženta nakupljenog u ladici za deterdžent.

 

 

 

Iskoristite prednosti ciklusa samočišćenja kao što je DrumClean+

 

Program DrumClean+ na Beko mašinama za pranje veša zagrijava vodu do temperature koja uništava bakterije i buđ. Za ovaj ciklus ne smijete stavljati veš niti deterdžent! 

 

Ako vaša mašina za pranje veša nema program samočišćenja, možete uključiti program sa najtoplijom vodom bez deterdženta dok je mašina prazna. Uradite ovo svakih 3 do 6 mjeseci da održite svoj uređaj u najboljem mogućem stanju.   

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?