Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

4 min pročitano

Šta piše na energetskoj oznaci na mašini za pranje veša?

Šta piše na energetskoj oznaci na mašini za pranje veša?
Šta piše na energetskoj oznaci na mašini za pranje veša?

 

 

Energetske oznake pružaju mnogo korisnih informacija o proizvodu. Pogledajmo detaljnije o kakvoj vrsti informacija se radi i šta one znače.

 

 

 

Šta je EU energetska oznaka?

 

EU energetska oznaka je standardizovani sistem ocjenjivanja energetske efikasnosti koji je propisala Evropska unija za većinu kućanskih aparata. Prva EU energetska oznaka se pojavila na uređaju 1994. godine. Od tada sve više kategorija uređaja je uključeno u energetsku regulativu Evropske unije i oznake su ažurirane nekoliko puta od tada. 

 

Glavna svrha EU energetskih oznaka jeste da se zajednički smanji potrošnja energije kućanskih aparata u Evropi čineći dvije stvari: 

  1. Davanje jasnih kriterija za upoređivanje i pomaganje potrošačima pri izboru energetski efikasnijih proizvoda, i 
  2. Podsticanje kompanija da stalno ulažu u razvoj energetski efikasnijih proizvoda. 

 

Energetske oznake uključuju vrijedne informacije o uređaju, kao što su godišnja potrošnja energije, nivo buke ili njegov kapacitet. Zapravo, to je kao mali pregled svih stvari koje biste trebali uzeti u obzir prilikom traženja nove mašine za pranje veša.

 

 

 

Šta se nalazi na energetskoj oznaci mašine za pranje veša?

 

Evo svih informacija o EU energetskoj oznaci za mašine za pranje veša:

 

Detaljno značenje svake ocjene i broja.

 

 

 

01.

Energetska klasa (A+++ do D)

 

Od decembra 2011. mašine za pranje veša se ocjenjuju od A+++ (najefikasnija) do D (najmanje efikasna). Mašina za pranje veša klase A+++ ima najjeftiniji rad i najprihvatljivija je za životnu sredinu među ostalim mašinama za pranje veša. 

 

 

 

02.

Godišnja potrošnja energije (kWh/godišnje)

 

Procijenjena godišnja potrošnja enerije je takođe prikazana na energetskim oznakama. Ovo je zasnovano na 220 ciklusa kombinovanog punog i djelimičnog opterećenja pamukom na 40 °C i 60 °C. To znači da je pretpostavka da mašina za pranje veša radi najmanje 4 puta sedmično. 

 

Vaše lične navike pranja veša će napraviti veliki uticaj na stvarnu potrošnju energije vaše mašine za pranje veša. Ipak, množenje godišnje potrošnje energije mašine za pranje veša s troškovima električne energije po kWh u vašoj regiji daće vam dobru procjenu koliko će koštati rad ovog uređaja tokom cijele godine. 

 

 

 

03.

Godišnja potrošnja vode (l/godišnje)

 

Kao i kod potrošnje energije, godišnja procijenjena potrošnja vode koja se daje na energetskim oznakama na mašinama zasniva se na 220 ciklusa kombinacije punog i djelimičnog opterećenja pamukom na 40 °C i 60 °C. Kreće se između 8.000 do 12.000 litara godišnje.

 

Isto kao i kod godišnje potrošnje energije, godišnja potrošnja vode u velikoj mjeri zavisi o vašim navikama pranja veša. Množenje ovog broja s troškovima litre vode u vašem području daće vam dobru procjenu godišnjih troškova rada vaše mašine za pranje veša. 

 

 

 

04.

Kapacitet (kg)

 

To je količina opterećenja koju vaša mašina za pranje veša može podnijeti na standardnom ciklusu pranja pamuka. Kapacitet se mijenja u zavisnosti od izabranog programa.

 

Provjerite svoje uputstvo za upotrebu da biste saznali tačan kapacitet za svaki program. Ako imate Beko uređaj, možete preuzeti svoje uputstvo za upotrebu  uz broj proizvoda. 

 

 

 

05.

Efikasnost cijeđenja (A do G)

 

Ovaj broj označava koliko je uspješna mašina za pranje veša u izvlačenju vlage iz veša tokom centrifuge. Što je bliže slovu A, vaša odjeća će suvlja izaći iz mašine.

 

To znači da će provesti manje vremena u mašini za sušenje veša, praveći uštedu na pranju i sušenju. Brža centrifuga je mnogo efikasniji način uklanjanja vlage iz veša nego da ga ostavite duže u mašini za sušenje veša. 

 

 

 

06.

Nivo buke tokom pranja i centrifuge (dB)

 

Oznake energetske ocjene na mašinama za pranje veša sadrže i dva nivoa buke rada: jedan za ciklus pranja, a drugi za ciklus cijeđenja. 

 

Ovi nivoi mogu ići od 40 dB (tiha biblioteka) do 80 dB (zvonjava kućnog telefona). Mašine višeg ranga obično su tiše jer sadrže motore bez četkica i antivibracione sisteme, ali naravno, one će biti malo skuplje od drugih modela.

 

 

 

Zašto biste trebali brinuti o energetskoj efikasnosti?

 

Zbog dva osnovna razloga:

 

1. Vašeg kućnog budžeta i 

2. Životne sredine 

 

Tačno je da su mašine za pranje veša s višim energetskim ocjenama nešto skuplje, ali manje troše struju. To znači da prelaskom na energetski efikasnu mašinu za pranje veša možete smanjiti račune za struju i do 50 % i otplatiti početnu investiciju za nekoliko godina. U stvari, Evropska komisija kaže da bi vaša ušteda mogla iznositi i do 250 eura tokom životnog vijeka vašeg uređaja. 

 

Možda razmišljate „kakvu razliku pravi samo jedna mašina za pranje veša?”. Eto, to je kumulativni efekat. Energetska efikasnost nikada nije bila važnija nego sada kada je resursa sve manje i kada je uticaj našeg života na prirodu sve veći.

 

Kada bi cijela Evropa odbacila svoje stare mašine za pranje veša, uštedili bismo ukupno 1,5 TWh (a to je 1.500.000.000 kWh!) struje i 100 miliona m3 vode do 2020.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?