Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

3 min pročitano

Kako pravilno napuniti mašinu za pranje veša?

Kako pravilno napuniti mašinu za pranje veša?
Kako pravilno napuniti mašinu za pranje veša?

 

 

Sigurno može biti primamljivo samo ubaciti sadržaj svoje korpe za veš u mašinu za pranje veša, odabrati isti program kao i uvijek, a zatim zatvoriti vrata i nadati se najboljem. Istina je da ovaj pristup vjerovatno ne izvlači ono najbolje iz vaše mašine i sigurno nije najbolji za vašu odjeću. Srećom, ovaj vodič je tu da vam pokaže najbolji način za punjenje mašine za pranje veša, kako za najbolje rezultate pranja, tako i za najbolju njegu odjeće.

 

 

 

Razvrstajte ga

 

Ubacivanje crvene čarape uz hrpu bijelog veša je klasični promašaj za pranje, ali on služi za ilustraciju važnosti razvrstavanja odjeće prije nego što je ubacite u mašinu. Osnovno je razvrstati veš na bijeli (pretežno bijeli ili svijetlo sivi veš), šareni (svjetlije pastelne boje) i tamni (tamno sivi, tamnoplavi, tamnocrveni, smeđi, crni). Pranje ovih komada odjeće zajedno pomoći će očuvanju njihove boje i zaustavit će kapanje tamnijih boja na svjetlije komade.

 

Ali ako zaista želite zadržati odjeću u vrhunskom stanju, pogledajte njihove etikete za njegu koje pružaju skup simbola koji ukazuju kako oprati i osušiti taj komad. Tablica u nastavku daje kratki pregled simbola i odgovarajućih ciklusa pranja.

 

Evo šta predstavlja koji simbol:

 

 1. Pranje u mašini
 2. Pranje u mašini, ne peglati
 3. Pranje u mašini, osjetljivo
 4. Ne prati
 5. Ručno pranje
 6. Nemojte cijediti
 7. i 13. Temperatura vode 30 °C ili 80 °F 
 8. i 14. Temperatura vode 40 °C ili 105 °F
 9. i 15. Temperatura vode 50 °C ili 120 °F
 10. i 16. Temperatura vode 60 °C ili 140 °F
 11.  i 17. Temeratura vode 70 °C ili 160 °F
 12.  i 18. Temeratura vode 95 °C ili 200 °F

 

Ne padajte u iskušenje da nagurate sve što možete u svoju mašinu za pranje veša – preopterećivanjem smanjujete efikasnost pranja i možete čak oštetiti odjeću jer nema dovoljno prostora za slobodno pomjeranje. I ne samo to, možete oštetiti svoj uređaj, a budimo iskreni, pozivanje inžinjera je mnogo više gnjavaže nego da uključite još jedan ciklus pranja veša.

 

Isto tako, premalo opterećenje mašine također nije dobro, jer umnogome smanjuje efikasnost ciklusa. Uređaj će za pranje s 1/3 napunjenog bubnja potrošiti isto toliko vode i energije koliko i kad je optimalno napunjen.

 

Pogledajte ovaj vodič ako želite znati koliko tačno veša trebate staviti u svoju mašinu za pranje veša, ali dobro pravilo koje treba slijediti je napuniti bubanj do oko 80 % bez sabijanja predmeta (ovo se odnosi samo za normalni pamučni ciklus – količina veša koju možete staviti u posebne programe se razlikuje, pa provjerite u uputstvu za upotrebu uređaja).

 

Kada stavljate veš u mašinu, stavljajte jedan po jedan komad odjeće ili barem se pobrinite da se nisu zapetljali. Zatvorite sve patent zatvarače, i provjerite da u džepovima nema stvari kao što su olovke i novčići – ne samo zbog vaše odjeće, nego i zbog vaše mašine za pranje veša! Korisno je još jednom brzo pogledati etiketu na odjeći, jer obično ukazuje na posebna uputstva, kao što je okretanje odjeće na unutrašnju stranu. Ako tretirate fleke prije pranja, pratite uputstva na sredstvu koje koristite. 

 

 

 

Stavite ispravnu količinu

 

Dobro je razvrstavati veš i pravilno napuniti mašinu, ali ako koristite previše ili premalo deterdženta, sve je uzalud. 

 

Doziranje će zavisiti od nekoliko faktora – vrsti deterdženta koji koristite, tvrdoći vode, zaprljanosti odjeće i količini odjeće u bubnju. Većina tečnih i praškastih deterdženata daje mjere za malu, srednju i veliku količinu veša, a paketi kapsula će vas savjetovati kada biste trebali koristiti više od jedne kapsule.

 

Najbolji savjet koji vam možemo dati o doziranju su naše mašine za pranje veša AutoDose. One doziraju deterdžent automatski u zavisnosti od količine veša i odabranog programa. To je jedan od najefektivnijih načina upotrebe mašine za pranje veša i može se koristiti do mjesec dana sa jednim punjenjem.   

 

Iako će vam se u početku činiti pomalo zastrašujućim, usvojite ove navike za pranje veša, a odjeća i mašina za pranje veša će vam biti zahvalni. 

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?