Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite obrisati listu za poređenje?
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

3 min pročitano

Kako riješiti problem kada mašina za pranje veša curi?

Kako riješiti problem kada mašina za pranje veša curi?
Kako riješiti problem kada mašina za pranje veša curi?

 

 

Postoji nekoliko mogućnosti zašto vaša mašina za pranje veša curi. Provjerite da li nešto od sljedećeg može riješiti problem. 

 

 

 

Pogledajte da li se odvrnuo priključak dovoda vode

 

Provjerite priključak dovoda vode na vašu mašinu za pranje veša. Ako je labav, zategnite maticu. 

 

 

 

Pogledajte da li su crijeva dovoda ili odvoda vode savijena ili začepljena

 

Crijeva dovoda i odvoda vode ne smiju biti savijena niti začepljena. Ako je potrebno, ispravite ih ili odčepite. Zamijenite crijeva koja puštaju vodu, koja su probijena ili zahrđala.

 

 

 

Provjerite da li su labavi zaptivači na crijevu dovoda

 

Crijevo dovoda vode ima zaptivače na oba kraja. Ova dva zaptivača mogu se olabaviti tokom vremena. Ako voda curi iz crijeva za dovod, možda trebate zamijeniti zaptivače.

 

 

 

Pogledajte da li je labav priključak produžnog crijeva

 

Provjerite spoj između produžnog crijeva i odvodnog crijeva mašine za pranje veša. Svi spojevi moraju biti sigurni. Provjerite da li se stezaljka olabavila tokom vremena. Zategnite je ili zamijenite ako je potrebno.

 

 

 

Provjerite da li je filter pumpe prljav ili začepljen

 

Najvjerovatniji uzrok je začepljen filter pumpe. Filter pumpe treba čistiti svaka tri mjeseca ili kada se začepi. Ovaj filter je postavljen da zadrži strane predmete kao što su dugmad ili novčići i da spriječi da ovi predmeti uđu u odvodno crijevo. Nalazi se na donjem desnom uglu vaše mašine. 

 

Za čišćenje filtera pumpe prvo otvorite poklopac da vidite filter. Neki modeli mašina imaju malo crijevo ubačeno iza poklopca za ispuštanje vode iz filtera. Na drugim modelima voda jednostavno isteče kada izvučete filter. U oba slučaja dobra ideja je postaviti posudu ili peškire ispod filtera.

 

Ako vidite crijevo, izvucite ga, odčepite ga i sačekajte da voda isteče. Ako ne, okrenite filter suprotno od kazaljke na satu i izvucite ga. Uklonite svu prljavštinu, dlake ili strane objekte iz filtera. Potom ga isperite pod česmom.

 

Provjerite šupljine filtera da vidite da li je zapelo nešto poput prljavštine, novčića ili dugmadi u njemu. Obrišite ga suhom krpom. Na kraju vratite i osigurajte filter okrećući ga u pravcu kazaljke na satu i vratite poklopac nazad.

 

 

 

Provjerite balans uređaja

 

Vaša mašina za pranje veša mora stajati ravno i izbalansirano na nožicama kako bi radila ispravno. Pokušajte ljuljati uređaj sa strane na stranu ili naprijed i nazad. Ako se mnogo pomjera, moguće je da vam je neravan pod ili nožice uređaja. 

 

Provjerite balans uređaja pomoću libele. Ako balans nije dobar, podesite nožice tako što ćete ih dohvatiti ispod mašine za pranje veša i pronaći sigurnosne matice na njima. Opustite ih i okrenite nožice u pravcu kazaljke na satu ili suprotno, sve dok ne budu čvrsto stajale na podu. Ponovo zategnite sve sigurnosne matice rukom.

 

 

 

Izbjegavajte preopterećenje uređaja

 

Mašine za pranje veša imaju različite kapacitete punjenja. Ako je vaša mašina prepunjena, deterdžent može ostati u naborima odjeće i neće se potpuno rastvoriti. Pogledajte u uputstvu za upotrebu programe i odgovarajuće kapacitete veša. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda.

 

Za više savjeta o pranju veša pogledajte naše vodiče o tome kako da pravilno napunite mašinu za pranje veša i koliko opterećenja može da podnese vaša mašina.

 

 

 

Provjerite da li su vrata pravilno zatvorena

 

Voda može curiti pored vrata ako nisu čvrsto zatvorena. Uklonite stvari koje su zapele u vratima i pogurajte vrata dok ne čujete zvuk zaključavanja.

 

 

 

Provjerite da li je ladica za deterdžent pravilno zatvorena

 

Pobrinite se da je ladica za deterdžent pravilno zatvorena. Ako nije potpuno zatvorena, može se pojaviti curenje na vašoj mašini.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?