Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

3 min pročitano

Kako riješiti problem kada mašina za pranje veša ne ispire veš?

Kako riješiti problem kada mašina za pranje veša ne ispire veš?
Kako riješiti problem kada mašina za pranje veša ne ispire veš?

 

 

Postoji nekoliko razloga zašto vaša mašina za pranje veša ne ispire veš pravilno. Kao rezultat toga, možete vidjeti bijele mrlje na opranom vešu ili veš može biti sapunast. Provjerite da li nešto od sljedećeg može riješiti problem.

 

 

 

Izbjegavajte preopterećenje uređaja

 

Mašine za pranje veša imaju različite kapacitete punjenja. Ako je vaša mašina prepunjena, deterdžent može ostati u naborima odjeće i neće se potpuno rastvoriti. Pogledajte u uputstvu za upotrebu programe i odgovarajuće kapacitete veša. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda. 

 

Za više savjeta o pranju veša pročitajte naše vodiče o tome kako pravilno napuniti mašinu za pranje veša i koliko opterećenja može da podnese vaša mašina.

 

 

 

Izbjegavajte korištenje previše deterdženta

 

Možda koristite previše deterdženta ili neodgovarajuću vrstu za svoj uređaj. Pročitajte uputstva na ambalaži deterdženta da saznate koja je vrsta odgovarajuća za vašu mašinu za pranje veša. Pobrinite se da ne koristite više od preporučene količine.

 

 

 

Pobrinite da stavljate deterdžent u odgovarajući pregradak

 

Ladica za deterdžent ima tri pregratka, od čega su dva za deterdžent a jedan za omekšivač.

 

Pregradak označen s „I” je za pretpranje, a drugi označen s „II” je za glavno pranje. Pregradak u sredini je za omekšivač. Pobrinite se da stavljate deterdžent u odgovarajući pregradak.

 

Stavite deterdžent u prvi pregradak samo ako pokrećete program sa ciklusom pretpranja. Inače, vaša mašina za pranje veša će iskoristiti samo polovinu deterdženta. Preostala količina će možda biti ispuštena u bubanj tokom procesa ispiranja. U tom slučaju deterdžent se neće potpuno rastvoriti i može uzrokovati mrlje.

 

 

 

Pogledajte da li je odvodno crijevo savijeno ili začepljeno

 

Crijevo između vaše mašine i odvoda ne smije biti savijeno niti začepljeno. Ako crijevo ne može ispustiti vodu pravilno, na vešu se može zadržati sapunasti talog. Provjerite crijevo i odčepite ga ili ispravite ako je neophodno.

 

 

 

Provjerite da li je filter pumpe prljav ili začepljen

 

Najvjerovatniji uzrok je začepljen filter pumpe. Filter pumpe treba čistiti svaka tri mjeseca ili kada se začepi. Ovaj filter je postavljen da zadrži strane predmete kao što su dugmad ili novčići i da spriječi da ovi predmeti uđu u odvodno crijevo. Nalazi se na donjem desnom uglu vaše mašine.

 

Za čišćenje filtera pumpe prvo otvorite poklopac da vidite filter. Neki modeli mašina imaju malo crijevo ubačeno iza poklopca za ispuštanje vode iz filtera. Na drugim modelima voda jednostavno isteče kada izvučete filter. U oba slučaja dobra ideja je postaviti posudu ili peškire ispod filtera.

 

Ako vidite crijevo, izvucite ga, odčepite ga i sačekajte da voda isteče. Ako ne, okrenite filter suprotno od kazaljke na satu i izvucite ga. Voda će izaći dok ovo radite. Uklonite svu prljavštinu, dlake ili strane objekte iz filtera. Potom ga isperite pod česmom.

 

Provjerite šupljine filtera da vidite da li je zapelo nešto poput prljavštine, novčića ili dugmadi u njemu. Obrišite ga suhom krpom. Na kraju vratite i osigurajte filter okrećući ga u pravcu kazaljke na satu i vratite poklopac nazad.

 

 

 

Provjerite pritisak vode

 

Mašini za pranje veša je potreban dovoljno snažan pritisak vode da bi mogla ukloniti deterdžent iz ladice. Provjerite pritisak vode gledanjem na manometar priključen na dovod vode, ili priključivanjem manometra na ventil iza mašine za pranje veša.

 

Pritisak dotoka vode neophodan za rad Beko mašine za pranje veša je između 1 i 10 bara (0,1 – 1 MPa). Ako je pritisak niži od toga, cijevi za vodu su možda začepljene ili negdje cure. U tom slučaju zatvorite ventil dovoda vode i kontaktirajte ovlaštenog vodoinstalatera.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?