Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite obrisati listu za poređenje?
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

6 min pročitano

Kako instalirati novu Beko mašinu za pranje veša?

Kako instalirati novu Beko mašinu za pranje veša?
Kako instalirati novu Beko mašinu za pranje veša?

 

 

Šta vam je potrebno

 

Alati: 

Makaze ili skalpel, ključ ili kliješta, odvijač, bušilica (da biste napravili rupe na ormarićima ili kuhinjskim elementima), libela

 

Priključci:

Uzemljeni mrežni priključak (bez više utikača i produžnih kablova), dovod vode, odvodni priključak

 

Dijelovi i pribor:

Spremnik za tekući deterdžent, mjerna čaša za praškasti deterdžent, crijevo za dovod vode, držač odvodnog crijeva, plastični poklopci za rupe od transportnih vijaka

 

Stepen složenosti:

3/5

 

Procjena vremena:

30 minuta da uklonite stari uređaj

60 do 90 minuta da postavite svoj novi uređaj

 

 

 

Prije nego što počnete

 

Instalacija uređaja može biti komplikovana pa čak i opasna, tako da prije nego što počnete detaljno pročitajte ova upozorenja i smjernice.

 

  • Provjerite jesu li napajanje strujom i vodom isključeni prije nego što počnete uklanjati stari uređaj.
  • Provjerite je li stari/novi uređaj isključen iz glavnog napajanja strujom kada počnete postupak uklanjanja/instalacije.
  • Uređaj postavljajte samo na ravnu i čvrstu površinu koja može podnijeti njegovu težinu. Nikada ga ne postavljajte na pod prekriven tepihom, jer će to ograničiti protok zraka za električne dijelove na dnu uređaja, uzrokujući njihovo pregrijavanje.
  • Kada vam uređaj bude isporučen, provjerite prvo je li oštećen prilikom transporta, jesu li isporučeni svi dijelovi i opreme i jesu li ispravni.
  • Provjerite imate li uzemljenu električnu utičnicu zaštićenu osiguračem, koja je u skladu s tablicom tehničkih specifikacija u korisničkom priručniku. Ne spajajte uređaj na produžni kabl i osigurajte da ništa ne ošteti niti zaglavi strujni kabl.
  • Ako trebate zamijeniti utikač onim koji odgovara vašoj električnoj utičnici, obavezno koristite utikač s osiguračem od 13 A.
  • Nikada ne dodirujte utikač mokrim rukama. Nikada ne izvlačite utikač povlačenjem kabla – uvijek držite i povlačite glavu utikača.

 

 

 

Uklanjanje starog uređaja

 

Provjerite da li ste isključili dovod vode i mrežno napajanje. Ako je uređaj pričvršćen na ormariće, odvrnite sve pričvrsne vijke. Izvucite uređaj iz tog položaja. 

 

Zapamtite, mašine za pranje veša mogu biti teške, zato vodite računa kada je pomjerate. Kako biste lakše izvukli uređaj, možete ga nagnuti unazad i staviti komad starog tepiha ispod prednjih noga. Zatim možete povući tepih i uređaj s njim.

 

Sada biste trebali imati pristup zadnjoj strani uređaja i moći da iskopčate njegove električne, vodovodne i odvodne priključke. Možda ćete trebati koristiti ključ ili kliješta da biste otpustili priključke dovoda i odvoda vode. 

 

Postavite posudu ispod slavine za dovod vode da biste sakupili moguće curenje, a krajeve crijeva za dovod i odvod također stavite u posudu. Uređaj tada možete u potpunosti ukloniti sa njegovog mjesta. 

 

Provjerite lokalne propise o odlaganju starih kućanskih aparata. Možda postoji usluga prikupljanja od strane lokalnih organa. Ako ga želite sami ukloniti, zapamtite da će vam trebati druga osoba koja će vam pomoći da podignete i premjestite svoj stari uređaj.

 

 

 

Priprema novog uređaja za instalaciju

 

Nakon što se vaš novi uređaj nalazi u prostoriji u kojoj će biti instaliran, provjerite da li imate dovoljno prostora da ga otpakujete. Razmotrite da ga otpakujete u drugoj prostoriji ako je problem manjka prostora.  

 

Koristite makaze ili skalpel da uklonite vanjsku ambalažu, pazeći da ne zasiječete previše duboko jer tako možete ogrebati uređaj. 

 

Uklonite sav karton i stiropor. 

 

Mašine za pranje veša imaju nekoliko dodatnih komada za zaštitu bubnja tokom prijevoza. Vrlo je važno da ih uklonite prije upotrebe uređaja.

 

Prva stvar je blok stiropora na dnu mašine za pranje veša. Pogurajte uređaj na zadnje nožice, uklonite ljepljivu traku i povucite blok stiropora napolje. 

 

Drugi dijelovi su vijci sa zadnje strane mašine za pranje veša koji drže bubanj na mjestu tokom prijevoza. Koristite ključ da ih odvrnete, a onda ih izvadite. 

 

Pobrinite se da ih zadržite i ponovo stavite ako se ukaže potreba za prijevozom uređaja nekada u budućnosti. Pokrijte rupe od vijaka plastičnim poklopcima koje ćete naći u opremi, čiji je opis u nastavku. 

 

Konačno, uklonite sve naljepnice i zaštite displeja što prije—što duže ostanu, teže ih je ukloniti.

 

Nakon što ste otpakovali, provjerite da li su svi dijelovi i pribor prisutni i ispravni. Oni će se nalaziti u bubnju mašine za pranje veša, a uključivat će uputstvo za upotrebu, spremnik za tečni deterdžent, čašu za mjerenje praškastog deterdženta, crijevo za dovod vode, držač odvodnog crijeva i plastične poklopce za rupe od transportnih vijaka. 

 

 

 

Instalacija novog uređaja

 

Ako zamenjujete stari uređaj, već ćete imati poseban prostor za svoju novu mašinu za pranje veša, kao i rupe napravljene u ormarima za provlačenje crijeva ili kablova.

 

Međutim, ako prvi put instalirate uređaj, možda ćete morati izbušiti rupe u ormarima kako biste provukli crijeva ili strujni kabl.

 

Sa zadnje strane uređaja prvo morate spojiti crijevo za dovod vode na mašinu za pranje veša. Pričvrstite kraj crijeva od 90 stepeni na mašinu i zategnite rukom – ne koristite alat, jer to može dovesti do prejakog zatezanja. 

 

Zatim otpustite odvodno crijevo i kabl za napajanje sa njihovih zakački.

 

Glava utikača biće ubačena u prostor na zadnjoj strani uređaja. Uklonite je pa zatvorite plastičnim zatvaračem.

 

Priključite drugi kraj na dovod vode. Priključke morate dobro osigurati tako što ćete plastični vijak okrenuti rukom. Nakon uspostavljanja priključka za vodu možete uključiti dovod vode, bilo otvaranjem namještene slavine ili ponovnim uključenjem napajanja vode u vašem domu.

 

Zatim ćete morati da napravite priključak za odvod. Opet, ako u svom zidu imate namjenski otvor za odvod otpadnih voda, jednostavno možete ugurati kraj odvodnog crijeva u to. 

 

Međutim, ako nemate poseban odvodni otvor, morat ćete spojiti odvodno crijevo na cijev otpadnog odvoda sudopera. 

 

Cijev za otpadnu vodu iz sudopera ćete pronaći ispod sudopera. Na U-zavoju naći ćete dodatni otvor za cijev otpadnih voda. Ako je mašina za pranje veša prethodno bila postavljena i koristila je ovu metodu odvoda, vjerovatno već postoji spojka povezana sa U-zavojem. 

 

Ako prvi put postavljate uređaj na ovo mjesto, možda ćete morati sami spojiti spojku (može ih se kupiti u bilo kojoj gvožđari). To je prilično jednostavno. Jednostavno odvrnite zaštitni poklopac dodatnog otvora i na njegovo mjesto stavite spojku. Obavezno uklonite sve plastične zaptivače ili čepove sa spojke ili U-zavoja.

 

Sada možete spojiti odvodno crijevo na spojku. Pogurajte gumeni kraj odvodnog crijeva preko spojke, a potom zategnite koristeći metalnu stezaljku.

 

Napomena:Bez obzira da li odvodno crijevo spajate na poseban otvor ili odvodnu cijev sudopera, visina crijeva mora biti između 40 cm i 100 cm od poda. Kraj odvodnog crijeva treba gurnuti u otvor za odvod oko 12 cm. Da biste to postigli, možete pričvrstiti držač odvodnog crijeva na zid i u njega zakačiti odvodno crijevo.

 

Uz napravljene priključke za dovod i odvod vode, sada možete spojiti električni priključak. Uređaj treba priključiti direktno u mrežnu utičnicu s prekidačem povezanim na kućni sistem osigurača. Nemojte koristiti produžni kabl ili više utikača.

 

Ako je strujni kabl oštećen, nemojte ga pokušavati popraviti ili zamijeniti sami. To mora uraditi kvalifikovani inženjer. Kada je uređaj uključen na mrežu, možete uključiti napajanje.

 

Sada kada ste spojili sve priključke, možete pogurati uređaj na njegovo mjesto. Pazite da se crijeva i strujni kabl ne zakače niti uviju dok gurate uređaj nazad na mjesto. 

 

Nakon toga trebate izbalansirati mašinu za pranje veša koristeći libelu. Možete podesiti nožice rukom ili koristeći ključ da okrenete matice na nožicama. Važno je izbalansirati uređaj jer se u suprotnom može tresti ili pomjerati tokom rada.

 

I uključite ga!

 

 

 

Vrijeme za probni rad

 

Sada kada je vaš uređaj postavljen i podešen, vrijeme je da ga zavrtimo! Izaberite kratki program i pokrenite uređaj dok je prazan i bez deterdženta. Provjerite da li negdje curi, ima li prekomjernih vibracija ili čudnih zvukova. Ako ste radili prema ovom vodiču, sve bi trebalo biti u redu. Ako primjetite neki problem, najbolje je da pozovete kvalifikovanog inžinjera da vam pomogne. 

 

Eto, to je to. Instalirali ste novu Beko mašinu za pranje veša! Pobrinite se da znate ispravno napuniti svoju mašinu za pranje veša i pogledajte u uputstvu za upotrebu koliko deterdženta trebate koristiti. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda. 

 

Nadamo se da uživate u korištenju svog novog uređaja.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?