Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

2 min pročitano

Kako očistiti mašinu za sušenje veša?

Kako očistiti mašinu za sušenje veša?
Kako očistiti mašinu za sušenje veša?

 

 

Vaša mašina za sušenje veša obavlja prilično težak posao, sušeći hrpu nakon hrpe veša, pa joj povremeno treba malo njege. Održavanje ovog uređaja čistim je ključno da bi što efikasnije radio, pa pratite ovaj praktični vodič da biste se pobrinuli da vaša mašina za sušenje veša obavlja posao najbolje što može.

 

 

 

Redovno čistite filtere

 

Filteri su najvažniji dijelovi vaše mašine za sušenje veša koje treba održavati čistima - da, ima ih nekoliko!

 

Filter za dlačice zadržava sitna vlakna koja spadaju sa veša i naći ćete ga unutar vrata. Da biste ga izvadili, jednostavno ga podignite. 

 

Vidjećete sakupljene dlačice nakon svakog korištenja, pa je dobro steći naviku čišćenja filtera nakon svakog ciklusa. 

 

Možete ukloniti dlačice rukom ili koristiti usisivač na najmanjoj jačini usisavanja da biste očistili filter. Kada ste to uradili, vratite filter na mjesto.

 

Održavanje čistoće filtera za dlačice je veoma važno, jer prljav filter otežava rad mašine. To znači da odjeći treba duže da se osuši, trošite više energije a dodatno naprezanje će skratiti životni vijek uređaja.

 

Sljedeći na redu je filter isparivača ili ladica filter koji ćete naći ispod poklopca u donjem uglu mašine za sušenje veša. Ako je vaša mašina model sa kondenzatorom, iza ovog poklopca ćete naći kondenzator. 

 

Otvorite poklopac, potom izvadite filter iz kućišta. Svaki uređaj je drugačiji pa provjerite svoje uputstvo za upotrebu ako niste sigurni kako da ovo uradite. 

 

Filter se može otvoriti i unutra je jastučić od spužve. Očistite površinu kućišta filtera rukom ili usisivačem, a ako jastučić od spužve izgleda prljavo možete ga isprati pod česmom.

 

Pobrinite se da se jastučić osuši prije nego što ga stavite nazad u kućište i nazad u mašinu za sušenje veša. Trebate ovo raditi svakih nekoliko ciklusa.

 

 

 

Ispraznite rezervoar za vodu kada se napuni

 

Još jedna dobra navika koju treba steći je redovno pražnjenje rezervoara za vodu (ako vaš uređaj nije spojen na odvod). Ovdje se skladišti isparena voda nakon što je mašina izvuče iz vašeg veša.

 

Vaša mašina za sušenje veša ima lampicu da vas upozori kada se rezervoar napunio, ali zašto ne biste to riješili kada čistite filtere? 

 

 

 

Čišćenje vanjskih površina

 

Održavanje vanjskih površina uređaja je mačiji kašalj. Jednostavno koristite mekanu krpu ili spužvu sa neabrazivnim sredstvom za čišćenje i pažljivo izbrišite.

 

Ako slučajno prospete deterdžent ili omekšivač na svoj uređaj, pobrinite se da brzo obrišete nered jer može uzrokovati koroziju površine.

 

Dakle, pratite ove savjete i vaša mašina za sušenje veša će biti u tip-top stanju još godinama.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?