Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

4 min pročitano

Šta piše na energetskoj oznaci na mašini za sušenje veša?

Šta piše na energetskoj oznaci na mašini za sušenje veša?
Šta piše na energetskoj oznaci na mašini za sušenje veša?

 

 

Energetske oznake pružaju mnogo korisnih informacija o proizvodu. Pogledajmo detaljnije o kakvoj vrsti informacija se radi i šta one znače.

 

 

 

Šta je EU energetska oznaka?

 

EU energetska oznaka je standardizovani sistem ocjenjivanja energetske efikasnosti koji je propisala Evropska unija za većinu kućanskih aparata. Prva EU energetska oznaka se pojavila na uređaju 1994. godine. Od tada sve više kategorija uređaja je uključeno u energetsku regulativu Evropske unije i oznake su ažurirane nekoliko puta od tada. 

 

Glavna svrha EU energetskih oznaka jeste da se zajednički smanji potrošnja energije kućanskih aparata u Evropi čineći dvije stvari: 

 

1. Davanje jasnih kriterija za upoređivanje i pomaganje potrošačima pri izboru energetski efikasnijih proizvoda, i 

2. Podsticanje kompanija da stalno ulažu u razvoj energetski efikasnijih proizvoda. 

 

Energetske oznake uključuju vrijedne informacije o uređaju, kao što su godišnja potrošnja energije, nivo buke ili njegov kapacitet. Ove male naljepnice služe kao pregled svih stvari koje biste trebali uzeti u obzir prilikom traženja nove mašine za sušenje veša.

 

 

 

Gdje se nalazi energetska oznaka na mašini za sušenje veša?

 

Evo kako izgleda EU energetska oznaka za mašine za sušenje veša i šta znače simboli i brojevi na njoj: 

 

Pročitajte kako biste saznali šta tačno znače svaka ocjena i broj. 

 

 

 

01.

Energetska klasa (A+++ do D)

 

Mašine za sušenje veša imaju pomalo lošu reputaciju kada govorimo o energetskoj efikasnosti. 

 

Većina kondenzacionih mašina za sušenje veša imaju energetsku ocjenu B ili C, dok su one sa toplotnom pumpom obično ocjenjene sa A+ ili A++. Ventilacione mašine za sušenje veša nisu efikasne kao modeli sa kondenzatorom ili toplotnom pumpom.

 

Klasa A+++ je uvedena u maju 2013. godine, a mašine za sušenje veša energetske klase D su zabranjene na tržištu u novembru iste godine.  

 

 

 

02.

Godišnja potrošnja energije (kWh/godišnje)

 

Procijenjena godišnja potrošnja energije je takođe prikazana na energetskim oznakama na mašinama za sušenje veša. Ovo je zasnovano na 160 ciklusa kombinovanog punog i djelimičnog opterećenja za standardni program sušenja pamučne odjeće. To se svodi na 3 sušenja sedmično.

 

Vaše lične navike sušenja veša će napraviti veliki uticaj na stvarnu potrošnju energije mašine za sušenje veša. Ipak, množenje godišnje potrošnje energije ove mašine s troškovima električne energije po kWh u vašoj regiji daće vam dobru procjenu koliko će koštati rad ovog uređaja tokom cijele godine. 

 

 

 

03.

Vrsta mašine za sušenje veša (plinski ventilirane, električno ventilirane ili električni kondenzator)

 

Mašine za sušenje veša dolaze u 3 glavne vrste: plinski ventilirane, električno ventilirane ili kondenzator.

 

Ventilirani modeli odvode vlažan vazduh od sušenja napolje kroz odušak. Kondenzacione mašine za sušenje veša, u drugu ruku, sakupljaju vlagu iz tog vlažnog zraka u rezervoar za vodu koji trebate prazniti. Neki modeli također imaju odvodna crijeva.

 

Pored ovih osnovnih razlika, vrsta mašine čini ogromnu razliku u energetskoj efikasnosti i godišnjoj potrošnji energije. 

 

 

 

04.

Trajanje ciklusa za puno opterećenje pamukom (min)

 

Ovo pokazuje koliko treba standardnom ciklusu sušenja pamuka da se završi. Ovaj broj je niži na ventiliranim mašinama jer dostižu više temperature od kondenzacionih modela. Ipak, za malo duži ciklus sušenja kondenzacione mašine su nježnije prema vešu. 

 

 

 

05.

Kapacitet (kg)

 

Ovo označava koliko opterećenje može podnijeti vaša mašina za sušenje veša za standardni ciklus sušenja pamuka. Kapacitet se mijenja u zavisnosti od izabranog programa.

 

Provjerite svoje uputstvo za upotrebu da biste saznali tačan kapacitet za svaki program. Ako imate Beko uređaj, možete preuzeti svoje uputstvo za upotrebu  uz broj proizvoda. 

 

 

 

06.

Nivo buke (dB)

 

Energetske oznake na mašinama za sušenje veša prikazuju i ocjenu buke, a to može iznositi od 40 dB (tiha biblioteka) do 80 dB (zvonjava kućnog telefona). Skuplje mašine su obično tiše jer imaju funkcije smanjenja buke, kao što je izolacija i motori bez četkica.

 

 

 

07.

Klasa kondenzacione efikasnosti (A do G)

 

Ova ocjena prikazuje koliko vlage mašina može kondenzovati i sakupiti. Niska ocjena znači da se dio vlažnog vazduha ispušta u okolinu.

 

Velika vlažnost je loša po zdravlje, a da ne pominjemo da predstavlja razvojnu osnovu za bakterije i buđ. Povećava troškove grijanja tokom zime i loša je za građevine u dugoročnom periodu.

 

Mašine za sušenje veša trebaju dobro prozračenu okolinu. Što je niža klasa kondenzacione efikasnosti, više trebate prozračiti svoju vešernicu. 

 

 

 

Zašto biste trebali brinuti o energetskoj efikasnosti?

 

Zbog dva osnovna razloga: 

 

1. Vašeg kućnog budžeta i 

 

2. Životne sredine 

 

Tačno je da su mašine za sušenje veša s višim energetskim ocjenama nešto skuplje, ali manje troše struju. Evropska komisija  kaže da prelaskom na energetski efikasnu mašinu za pranje veša možete smanjiti račune za struju i do 50 % i otplatiti početnu investiciju za nekoliko godina. 

 

Možda razmišljate „kakvu razliku pravi samo jedna mašina za pranje veša?”. Eto, to je kumulativni efekat. Energetska efikasnost nikada nije bila važnija nego sada kada je resursa sve manje i kada je uticaj našeg života na prirodu sve veći.

 

Ako bi se cijela Evropa odrekla starih mašina za sušenje veša, ukupno bismo uštedjeli 3.3 TWh (to je 3.300.000.000 kWh!) struje do 2020. 

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?