Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

3 min pročitano

Kako riješiti problem kada mašini za sušenje veša treba predugo da završi?

Kako riješiti problem kada mašina za sušenje veša predugo suši odjeću?
Kako riješiti problem kada mašina za sušenje veša predugo suši odjeću?

 

 

Sva trajanja ciklusa sušenja navedena su u uputstvu za upotrebu vaše mašine za sušenje veša. Provjerite u uputstvu da li sušenje traje duže nego što je navedeno. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda.

 

Ako primijetite da se vrijeme sušenja produžava, provjerite da li nešto od sljedećeg rješava problem. 

 

 

 

Provjerite da li je filter za dlačice prljav ili začepljen

 

Vrijeme sušenja može biti duže ako je filter za dlačice začepljen. Filter za dlačice sakuplja prašinu i vlakna s odjeće pa ga je potrebno očistiti nakon svakog ciklusa sušenja. Filter za dlačice se nalazi u obodu vrata. 

 

Za čišćenje filtera za dlačice otvorite vrata i povucite filter nagore da ga izvadite. Rukom ili mekanom krpom uklonite dlačice koje su se nakupile na filteru. Ako je filter jako začepljen, operite ga pod mlazom tople vode.

 

Osušite filter za dlačice u potpunosti prije nego što ga ponovo postavite. Prije vraćanja filtera u njegovo kućište obrišite i kućište jer je moguće da se dlačice sakupe i u ovom području.

 

 

 

Provjerite da li su ladica filtera ili filter kondenzatora prljavi ili začepljeni

 

Mašine s toplotnom pumpom i mašine s kondenzatorom imaju dodatni filter iza prednjeg poklopca na donjem dijelu. Ovaj dio se zove ladica filter kod mašina s toplotnom pumpom, a filter kondenzatora kod mašina s kondenzatorom.   

 

Začepljenje ladica filtera ili filtera kondenzatora može prouzrokovati duže vrijeme sušenja. Ovi filteri hvataju prašinu i vlakna koja prođu kroz filter za dlačice. Potrebno ih je periodično očistiti ili kada se upali simbol upozorenja za čišćenje ladica filtera (ako postoji). 

 

Za čišćenje ladica filtera ili filtera kondenzatora otvorite prednju donju ploču i izvadite filter iz kućišta otkopčavanjem brave. Ladica filtera se može dodatno otvoriti pritiskom na crveno dugme.

 

Rukom ili mekanom krpom uklonite dlačice koje su se nakupile na platnima filtera. Možete koristiti svoju usisivač pri maloj jačini usisavanja. Na kraju postoji mali komad spužve između komada platna. Izvadite spužvu i operite je mlazom tople vode pod česmom.

 

Filter kondenzatora se, u drugu ruku, bolje pere vodom pod pritiskom. Držite ga ispod tuša nekoliko minuta. Pokušajte ga oprati sa svih strana i izvaditi svu prašinu. 

 

Sačekajte da se svi dijelovi potpuno osuše prije nego što ih vratite na mjesto. Postavite ladicu filter ili filter kondenzatora u njegovo kućište i zatvorite brave. Na kraju vratite prednji donji poklopac na mjesto.

 

 

 

Provjerite da li je začepljen ventil (ventilacijski modeli)

 

Ako posjedujete ventilacijsku mašinu za sušenje veša, vaš uređaj mora biti postavljen pored vanjske ventilacije. Ovaj ventil ne smije imati začepljenja zbog sigurnosti, a i za dobar učinak sušenja. Ako je ventil blokiran ili ograničen, vašem uređaju će trebati duže da osuši odjeću.

 

 

 

Provjerite odabrane programe i funkcije

 

Odabrani program može imati funkcije koje zahtijevaju dodatno vrijeme. Odaberite odgovarajući program prema vrsti veša i koristite dodatne funkcije samo kada je potrebno. Potražite u uputstvu za upotrebu program koji bi vam najbolje odgovarao. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda.

 

 

 

Izbjegavajte preopterećenje uređaja

 

Ako je vaša mašina za sušenje veša preopterećena, kruženje vazduha unutar bubnja će biti ograničeno. Ovo će dovesti do dužeg vremena sušenja. 

 

Pogledajte u uputstvu za upotrebu programe i odgovarajuće kapacitete veša. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda. 

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?