Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

2 min pročitano

Kako popraviti kuhinjsku napu koja je izgubila usisnu snagu?

Kako popraviti kuhinjsku napu koja je izgubila usisnu snagu?
Kako popraviti kuhinjsku napu koja je izgubila usisnu snagu?
 
 

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je napa mogla izgubiti usisnu snagu. Provjerite da li nešto od sljedećeg može riješiti problem.

 

 

 

Redovno čistite filtere za masnoću

 

Ako vaša napa ima ventilacioni odvod, ona vjerovatno sadrži metalne mrežaste filtere za dugotrajnu upotrebu, koje je povremeno potrebno očistiti. Ako filtere ne čistite redovno, masnoća i prašina mogu proći kroz njih i ući u ventilator ili unutrašnje zidove nape. Ovo će ograničiti protok zraka.

 

Kako biste vidjeli gdje se filter nalazi i kako ga ukloniti, pogledajte korisnički priručnik. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda. 

 

Kako biste očistili filter za masnoću, potopite ga u vrelu ili ključalu vodu u koju ste dodali malo deterdženta za pranje suđa ili slično sredstvo za uklanjanje masnoće. Ostavite ga potopljenog dok masnoća ne omekša. Zatim ga izribajte spužvom ili mekanom krpom. Skinite i detaljno očistite filter jednom mjesečno.

 

Neki filteri za napu se mogu prati u mašinama za pranje suđa. Dobro osušite filter prije nego što ga ponovo postavite. 

 

 

 

Redovno mijenjajte karbonske filtere (modeli bez ventilacije)

 

Ako vaša napa nema odvod za ventilaciju, ona najvjerovatnije koristi karbonski filter. Karbonski filteri su potrošni i potrebno ih je povremeno zamijeniti.

 

Pridržavajte se uputstava u priručniku za korištenje nape, koja se odnose na uklanjanje i zamjenu karbonskog filtera. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda.  

 

Preporučuje se zamjena karbonskog filtera svakih šest mjeseci. Ako mnogo kuhate ili dosta pržite, možda će biti potrebna zamjena karbonskog filtera svaka tri do četiri mjeseca. 

 

 

 

Provjerite da li se prljavština nakupila unutar nape

 

Ako ste sigurni da su filteri na vašoj napi potpuno u redu, možete provjeriti i odvod za zrak na napi. Ako napa nije dugo čišćena, prašina i masnoća su mogli proći kroz filtere i doći do ventilatora u napi. Iako je malo vjerojatno, neki drugi strani predmet mogao bi biti usisan u napu, ometajući protok zraka unutar uređaja. 

 

Kako biste bili sigurni da se ovo nije slučaj, rasklopite napu i provjerite iznutra. Kada već ovo radite, dobro obrišite unutrašnje zidove vlažnom krpom. Možete koristiti neabrazivna sredstva za čišćenje ili deterdžent za pranje suđa.

 

Dobro osušite unutrašnje zidove i filter prije nego što ga vratite na mjesto.

 

 

Ventilacioni odvod

 

Protok zraka u napi mogu ometati objekti koji su se zaglavili u njenom ventilacionom otvoru ili samom ventilatoru. Ako sumnjate da je ovo problem, kontaktirajte ovlaštenog servisera.

 

 

 

Razmotrite tehničke probleme

 

Ako ni ovo ne riješi problem, vaša napa možda nije tehnički ispravna. Ako sumnjate da je ovo problem, kontaktirajte ovlaštenog servisera.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?