Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

5 min pročitano

Kako tumačiti energetske oznake na usisivaču?

Kako tumačiti energetske oznake na usisivaču?
Kako tumačiti energetske oznake na usisivaču?

 

 

Energetske oznake pružaju mnogo korisnih informacija o proizvodu. Pogledajmo detaljnije o kakvoj vrsti informacija se radi i šta one znače.

 

 

 

Šta je EU energetska oznaka?

 

EU energetska oznaka je standardizovani sistem ocjenjivanja energetske efikasnosti koji je propisala Evropska unija za većinu kućanskih aparata. Prva EU energetska oznaka se pojavila na uređaju 1994. godine. Od tada sve više kategorija uređaja je uključeno u energetsku regulativu Evropske unije i oznake su ažurirane nekoliko puta od tada. 

 

Glavna svrha EU energetskih oznaka jeste da se zajednički smanji potrošnja energije kućanskih aparata u Evropi čineći dvije stvari: 

  1. Davanje jasnih kriterija za upoređivanje i pomaganje potrošačima pri izboru energetski efikasnijih proizvoda, i 
  2. Podsticanje kompanija da stalno ulažu u razvoj energetski efikasnijih proizvoda. 

Energetske oznake uključuju vrijedne informacije o uređaju, kao što su godišnja potrošnja energije, nivo buke ili njegov kapacitet. To je skoro kao mali sažetak svih stvari koje trebate uzeti u obzir kada tražite novi usisivač.

 

 

 

Šta se nalazi na energetskoj naljepnici usisivača?

 

Usisivači su posljednji dodani na spisak uređaja koje reguliše EU, i to 2014. Iako je to bila promjena koju su potrošači dobro primili, sama oznaka na usisivaču nije prošla bez polemike. U stvari, Evropski sud je poništio oznaku u novembru 2018.   

 

U 2017. EU je usvojila direktivu kojom se snaga usisivača sa kablom ograničava na 900 W. Ovaj propis još uvijek važi iako su evropski sudovi poništili energetsku oznaku. 

 

Danas većina usisivača u standardnim i online prodavnicama još uvijek nosi posljednju verziju energetske naljepnice. Bez dodatnih detalja, evo šta trebate znati o najnovijoj energetskoj naljepnici za usisivače.

 

Pročitajte kako biste saznali šta tačno znače svaka ocjena i broj. 

 

 

 

01.

Energetska klasa (od A do D)

 

Energetska ocjena koja je navedena na energetskoj naljepnici je odlično polazište za razmatranje performansi usisivača. Energetska ocjena usisivača obično je između A++ i D. Kako se penjete ovom skalom, cijena usisivača postaje viša, ali im je jeftinije održavanje i bolji su za okolinu.  

 

 

 

02.

Godišnja potrošnja energije (kWh/godišnje)

 

Procijenjena godišnja potrošnja energije navedena na energetskim oznakama usisivača bazirana je na „50 zadataka čišćenja”, što je prilično nejasno u smislu sticanja prave predstave koliko bi mogao koštati rad aparata svake godine. I pored toga, ako znate koliko plaćate po kWh, možete dobiti grubu procjenu koliko bi vas koštalo godišnje korištenje usisivača. 

 

Postoje druge dvije ocjene koje su mnogo bolji pokazatelji performansi usisivača. To su ocjene skupljanja prašine na tepisima i čvrstim podovima. 

 

 

 

03.

Reemisija prašine (od A do D)

 

Reemisija prašine se odnosi na količinu prašine koja se vrati iz vrećica ili cilindra usisivača u zrak. Energetska oznaka na usisivačima će imati oznaku od A do D za reemisiju prašine. Ova ocjena treba biti prva na spisku stvari koje ćete provjeriti ako imate člana porodice koji pati od alergije ili astme.

 

 

 

04.

Skupljanje prašine na čvrstim podovima i tepisima (od A do D)

 

Energetska oznaka na usisivačima će takođe sadržati ocjenu koliko dobro uređaj skuplja prašinu sa tepiha i čvrstih podova. Ovaj raspon se kreće od A do D. Razmislite o površinama u svom domu i izaberite usisivač čije performanse će vam najbolje odgovarati.

 

 

 

05.

Nivo buke (dB)

 

Posljednja informacija o energetskoj oznaci usisivača jeste nivo buke prilikom rada. Većina usisivača radi na nivou buke od oko 80-100 dB. Samo za poređenje, to je otprilike glasno kao i zvono na kućnom telefonu. Sve što je ispod 70 dB smatra se tihim za usisivače.

 

 

 

Zašto trebate voditi računa o energetskoj efikasnosti?

 

Zbog dva osnovna razloga:

 

1. Vašeg kućnog budžeta i 

2. Životne sredine 

 

Mada su efikasniji usisivači obično skuplji, oni troše manje energije. Prelaskom na energetski efikasne usisivače možete smanjiti troškove struje i do 50 % i tako otplatiti početno ulaganje za nekoliko godina. 

 

Cijene energije svuda rastu velikom brzinom. Naš životni stil je takav da zahtijeva sve veću potrošnju energije dok resursi postaju sve slabiji. Prema stavu Evropske komisije, vaša ušteda bi mogla da iznosi i do 70 eura tokom životnog vijeka uređaja. U što nije uračunat rast cijene tokom vremena.   

 

Možda ćete pomisliti: „Koliko važan može biti samo jedan usisivač?”. Eto, to je kumulativni efekat. Energetska efikasnost nikada nije bila važnija nego sada kada je resursa sve manje i kada je uticaj našeg života na prirodu sve veći. 

 

Ako bi cijela Evropa počela da koristi energetski efikasne usisivače, svake godine bi uštedili ukupno 20 TWh (što iznosi 20.000.000.000 kWh!) električne energije. Osim toga, spriječili bismo da se u atmosferu oslobodi 6 miliona tona ugljen dioksida (CO2) svake godine. To je otprilike ukupna emisija CO koju ima 8 elektrana srednje veličine.

 

 

 

Kakva kontroverza se krije iza energetskih naljepnica za usisivače? 

 

Postoji opšte mišljenje da je uvođenje energetskih naljepnica za usisivače pomoglo da se fokus proizvođača sa izrade što moćnijih (i energetskih zahtjevnijih) motora za usisivače prebaci na izradu efikasnijih uređaja koji će raditi isti posao. 

 

U početku su se mnogi brinuli kakva će biti usisna snaga usisivača koji su napravljeni u skladu sa propisima o motorima. Vjerovali ili ne, Evropljani su prošli kroz „usisivačko ludilo” tokom ranih 2010. kada je primijenjeno prvo ovakvo ograničenje za maksimalnu snagu od 1.600 W. Prodaja usisivača je neopisivo skočila kada su svi poželjeli nabaviti posljednji primjerak „moćnog” usisivača. 

 

Međutim, tačno je upravo suprotno. Od 2014. usisivači postaju u prosjeku sve efikasniji kada su u pitanju performanse čišćenja i energetske efikasnosti. 

 

Međutim, način testiranja ove efikasnosti je bio osporavan. U najskorijem slučaju od 8. novembra 2018. godine Evropski opšti sud je poništio energetske oznake za usisivače. Sud je presudio da testiranje praznih usisivača ne predstavlja realan prikaz njihove upotrebe. Ovo znači da proizvođači ne moraju više da prikazuju energetske oznake EU na proizvodima. 

 

S druge strane, EU se priprema za još jedno veliko ažuriranje energetskih propisa u 2020. Logično je pretpostaviti da ova najava može uključiti i ažuriranu verziju energetske oznake za usisivače.

 

Osim toga, mnogi očekuju da ovo proširenje propisa uključi i usisivače bez kablova, kojih do sada nije bilo na spisku. Moraćemo sačekati da vidimo šta će se dešavati sa energetskim propisima koji se odnose na usisivače.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?