Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite očistiti Vašu listu želja
Nastaviti
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

2 min pročitano

Kako popraviti zamrzivač koji ne radi?

Kako popraviti zamrzivač koji ne radi?
Kako popraviti zamrzivač koji ne radi?

 

 

Provjerite je li zamrzivač uključen i da termostat nije okrenut u položaj „isključeno”. Ako čujete njegov uobičajeni zvuk, frižider je vjerovatno uključen. Ako vaš zamrzivač radi, ali ne uspijeva zalediti sadržaj koji je u njemu, provjerite sljedeće kako bi ustanovili vrstu problema.

 

 

 

Provjerite treba li očistiti namotaje kondenzatora

 

Kondenzator oslobađa toplotu koju proizvede vaš uređaj u okolni zrak. Njegove žice ne mogu funkcionisati ispravno ako se na njima nakupila prljavština ili prašina. Isključite uređaj i pronađite namotaj na stražnjem ili donjem dijelu uređaja. Namotaje možete očistiti mekanom četkom ili usisivačem koristeći nastavak sa četkom ali pri maloj usisnoj snazi. Nemojte koristiti mokre krpe ili peškire za čišćenje namotaja kondenzatora. 

 

 

 

Izbjegavajte preopterećenje uređaja

 

Kako bi zamrzivač ispravno funkconisao, potrebno je da ima odgovarajući protok zraka. Pretrpavanjem možete blokirati protok zraka u ormaru. Ako neki dijelovi zamrzivača nisu rashlađeni u dovoljnoj mjeri, uklonite dio sadržaja iz zamrzivača i provjerite protok zraka, posebno u blizini ventilacionih otvora.

 

 

 

Provjerite nakuplja li se inje

 

Provjerite je li se u zamrzivaču nakupilo inje. Ako je na unutrašnjim zidovima vidljivo inje, možda ćete morati ručno odlediti uređaj.

 

Za više informacija o odleđivanju zamrzivača provjerite korisnički priručnik. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda.

 

Ako vaš zamrzivač ima funkciju no-frost (bez stvaranja inja), nećete morati ručno da odmrzavate uređaj.

 

 

 

Provjerite temperaturu okruženja

 

Veoma niska vanjska temperatura može nepovoljno uticati na rad zamrzivača, posebno ako je smješten u garaži ili u sporednoj prostoriji koja nema grijanje. Ako mislite da je to u pitanju, premjestite uređaj na odgovarajuće mjesto.

 

Da biste vidjeli na kojoj najnižoj temperaturi vaš zamrzivač može raditi, pogledajte korisnički priručnik. Ako ne možete pronaći priručnik, preuzmite ga ovdje navodeći broj modela svog proizvoda.

 

 

 

Provjerite ima li šupljina, pukotina i poderotina na zaptivkama vrata 

 

Hladan zrak u uređaju mora biti pravilno izolovan od vanjske temperature. Provjerite postoje li šupljine između zaptivke na vratima i ormara. Ako ih pronađete, podesite zaptivku tako što ćete je svojim prstima lagano gurnuti od vrata.

 

Ako postoji bilo kakav otvor, morate zamijeniti zaptivku. U tom slučaju kontaktirajte ovlaštenog servisera.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?