Bedankt voor je feedback.
Je hebt dit product zojuist aan je verlanglijst toegevoegd.
Je hebt dit product zojuist van je verlanglijst verwijderd.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Are you sure you want to clear your wishlist?
Continue
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

2 min lezen

Vijf manieren om energie te besparen met uw vaatwasmachine

Vijf tips voor energiezuinig gebruik van uw vaatwasmachine
Vijf tips voor energiezuinig gebruik van uw vaatwasmachine

 

 

Hoewel het duidelijk is dat het gebruik van een vaatwasmachine minder energie kost dan afwassen met de hand, zijn er nog een aantal dingen die u kunt doen om uw toestel zo milieuvriendelijk mogelijk te gebruiken. Volg deze tips om geld te besparen en het milieu te besparen.

 

 

 

01.

Kies voor de best mogelijke energieklasse

 

Kies als u op zoek bent naar een vaatwasmachine voor de hoogst mogelijke energieklasse. Een A+++-toestel is misschien iets duurder, maar op de lange termijn bespaart u geld. Bovendien zijn deze toestellen minder belastend voor het milieu.

 

 

 

02.

Zet uw vaatwasmachine alleen aan als deze vol is

 

Wacht tot de vaatwasmachine vol is voordat u een cyclus start. Een halfleeg toestel gebruikt even veel energie en water om minder vaat schoon te maken, wat duidelijk niet efficiënt is.

 

Als uw vaatwasmachine pas na een dag of twee vol is en u bang bent dat het toestel begint te stinken, kunt u een korte spoelcyclus uitvoeren om de machine op te frissen.

 

Houd er echter rekening mee dat een correct gevulde vaatwasmachine belangrijk is voor een efficiënte werking. Zorg er dus ook voor dat u niet te veel vaat in het toestel plaatst.

 

 

 

03.

Spoel de vaat niet voor, schraap het gewoon schoon

 

Veel mensen spoelen de vaat bijna volledig schoon voordat ze deze in de vaatwasmachine zetten. Dit is waterverspilling, omdat moderne toestellen krachtig genoeg zijn om voedselresten weg te blazen. Schraap eventuele resten van de vaat en laat de vaatwasmachine de rest doen.

 

 

 

04.

Kies het juiste programma

 

Veel moderne vaatwasmachines beschikken over automatische programma's die sensoren gebruiken om precies te detecteren hoe vuil de vaat is. Daarna stellen ze de optimale temperatuur en de hoeveelheid water voor die specifieke lading in.

 

Als uw toestel geen sensoren heeft, heeft het waarschijnlijk standaard en intensieve programma's. Intensieve programma's zijn ideaal voor sterk vervuilde vaat, maar gebruiken meer energie en water, dus gebruik ze niet voor bijzonder vuile vaat.

 

Veel toestellen hebben ook een 'eco'-programma dat het energie- en waterverbruik met 25-30% verlaagt. Dit programma duurt iets langer en is alleen de moeite waard als de machine helemaal vol is.

 

 

 

05.

Profiteer van daltarieven

 

Vaak is het energietarief op bepaalde momenten van de dag lager, meestal tijdens daluren. Houd daar dus rekening mee als u de vaatwasmachine gebruikt. Dat is veel gemakkelijker als uw toestel een functie voor vertraagd starten of een timer heeft.

 

 

 

Met deze tips kunt u met uw vaatwasmachine zowel energie als tijd besparen.

 

 

Wilt u liever iemand spreken?