Bedankt voor je feedback.
Je hebt dit product zojuist aan je verlanglijst toegevoegd.
Je hebt dit product zojuist van je verlanglijst verwijderd.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Weet je zeker dat je je vergelijkingslijst wilt wissen?
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

3 min lezen

Negen manieren om uw oven energiezuiniger te maken 

Negen manieren om uw oven energiezuiniger te maken
Negen manieren om uw oven energiezuiniger te maken

 

 

Of u nu graag bakt, éénpansgerechten maakt of een vleesliefhebber bent, deze oven kan een belangrijke rol spelen in de ontketening van uw culinaire talenten. Aangezien we allemaal ons steentje aan het milieu moeten bijdragen, moet u goed bedenken hoe u van de oven gebruik gaat maken. Volg de onderstaande tips om zowel het milieu en als uw portemonnee te helpen.

 

 

 

01.

Kook verschillende gerechten tegelijk

 

Hoewel het misschien wat extra tijd kost om meerdere gerechten tegelijk te bereiden, is het een goede manier om de oven efficiënter te gebruiken. Het is met name de moeite waard als u veel maaltijden bereidt of een groot aantal batches maakt. Zorg dat u niet te veel tegelijk in de oven zet en geen ventilatoren blokkeert. Dit vermindert de efficiëntie van de oven.

 

 

 

02.

Wacht niet tot de oven is opgewarmd

 

In veel kookinstructies staat dat u de oven moet opwarmen tot een bepaalde temperatuur voordat u het gerecht in de oven doet. Hoewel nauwkeurige temperaturen voor bepaalde gerechten belangrijk kunnen zijn, kunt u de meeste gerechten in de oven doen zodra u de oven aanzet. Op deze manier kunt u de hitte die de oven genereert direct vanaf het begin gebruiken.

 

 

 

03.

Schakel de oven vroegtijdig uit

 

Als u de oven ongeveer vijf minuten voordat het gerecht klaar is uitschakelt, zorgt de restwarmte in de over ervoor dat uw culinaire creatie wordt voltooid zonder nog energie te verbruiken. Energiezuiniger dan dit wordt het echt niet.

 

 

 

04.

Open de ovendeur niet tijdens het koken

 

Soms moet u de ovendeur openen om uw gerecht te verplaatsen of te spreiden. Probeer dit tot een minimum te beperken. Elke keer dat u de deur opent, verdwijnt er warmte uit de oven. De oven moet dan hard werken om de ruimte weer op de gewenste temperatuur te brengen. Dus als u alleen maar wilt zien hoe het gaat, doe dat dan via het glas van de deur.

 

 

 

05.

Bereid alleen voedsel dat volledig is ontdooid

 

Als de oven het voedsel nog moet ontdooien voordat het wordt bereid, wordt er natuurlijk meer energie verbruikt. Bespaar energie door alles wat u kookt van te voren volledig te laten ontdooien.

 

 

06.

Gebruik keramische of glazen schalen

 

Glazen en keramische schalen houden de warmte veel beter vast dan metalen schalen. Zo kunt u een iets lagere temperatuur gebruiken. Een lagere temperatuur betekent een lager energieverbruik.

 

 

 

07.

Gebruik een zelfreinigend programma alleen wanneer nodig

 

Als u hebt besloten dat het tijd is om de oven schoon te maken en de pyrolytische zelfreinigende functie wilt gebruiken, doe dit dan vlak nadat je de oven hebt gebruikt. Op die manier is de oven al heet en is er minder energie nodig om de extreem hoge temperatuur te bereiken die nodig voor het zelfreinigende pyrolytische proces.

 

 

 

08.

Houd de oven schoon

 

Een schone oven warmt sneller op en verspreidt warmte effectiever. Daardoor is de oven energiezuiniger.

 

 

 

09.

Plaats geen aluminiumfolie in de oven

 

Sommige mensen plaatsen een stuk aluminiumfolie onder in de oven voor het opvangen van druppelend vet of sauzen die over de rand van de ovenschaal heen gaan.

 

Op het eerste gezicht een goed idee, maar het reflecterende oppervlak van de folie verstoort de warmteverdeling in de oven. Ook kan de ventilator van de oven door de folie worden belemmerd, waardoor ook de ventilator minder efficiënt werkt.

 

Zo zit het dus. Volg deze tips om de oven zo energiezuinig mogelijk te gebruiken.

 

 

Wilt u liever iemand spreken?