Bedankt voor je feedback.
Je hebt dit product zojuist aan je verlanglijst toegevoegd.
Je hebt dit product zojuist van je verlanglijst verwijderd.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Weet je zeker dat je je vergelijkingslijst wilt wissen?
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

5 min lezen

Wat geven de energielabels van stofzuigers aan?

Wat geven de energielabels van stofzuigers aan?
Wat geven de energielabels van stofzuigers aan?

 

 

Energielabels bieden waardevolle informatie over een product. Laten we eens nader bekijken wat voor informatie er op staat.

 

 

 

Wat is een Europees energielabel?

 

EU-energielabels maken deel uit van de standaard energie-efficiëntiewaarden die door de Europese Unie voor huishoudelijke apparaten worden uitgegeven. In 1994 verscheen het eerste huishoudelijke apparaat met Europees energielabel op de markt. Sindsdien zijn er steeds meer apparaatcategorieën in de Europese energiewetgeving opgenomen. De labels zijn al verschillende keren bijgewerkt. 

 

Het doel van de EU-energielabels is het verlagen van het energieverbruik van huishoudelijke apparaten in Europa. Dit gebeurt op twee manieren: 

  1. Door klanten duidelijke vergelijkingscriteria te bieden en hen te helpen bij het kiezen van energiezuinigere producten, en 
  2. Door bedrijven aan te moedigen om te investeren in de ontwikkeling van steeds energiezuinigere producten. 

Energielabels bevatten waardevolle informatie, zoals het jaarlijkse energieverbruik, het geluidsniveau en het vermogen van een apparaat. Energielabels bevatten een korte samenvatting van alle dingen waar u rekening mee moet houden wanneer u op zoek bent naar een nieuwe stofzuiger.

 

 

 

Wat staat er op het energielabel van een stofzuiger?

 

Stofzuigers zijn in 2014 als laatste toegevoegd aan de lijst met EU-gereguleerde apparaten. Hoewel het energielabel voor stofzuigers goed door de consument werd ontvangen, was de invoering van het label nogal controversieel. Het label werd in november 2018 zelfs door een Europese rechtbank ongeldig verklaard.  

 

In 2017 introduceerde de EU een richtlijn die het vermogen van stofzuigers met snoer beperkte tot 900 Watt. Deze richtlijn geldt nog steeds, ondanks de ongeldigverklaring van het energielabel door Europese rechtbanken. 

 

Op dit moment zijn de meeste stofzuigers in de winkel en online nog voorzien van de meest recente versie van het energielabel. Zonder verder op de controverse in te gaan kunt u hier lezen wat u over het meest recente energielabel voor stofzuigers moet weten.

 

Lees verder en ontdek wat de verschillende classificaties en waarden precies betekenen. 

 

 

 

01.

Energieklasse (A tot D)

 

De energieklasse die op het energielabel staat is een goed aanknopingspunt om de prestaties van een stofzuiger te beoordelen. De energiewaarden van stofzuigers liggen meestal tussen A++ en D. Hoe hoger op de schaal, hoe duurder de stofzuiger bij aankoop, maar hoe goedkoper in gebruik en beter voor het milieu.  

 

 

 

02.

Jaarlijks energieverbruik (kWh/jaar)

 

Het jaarlijkse geschatte energieverbruik op energielabels van de stofzuiger is gebaseerd op "50 schoonmaakbeurten". Deze aanduiding is nogal vaag om een goed idee te krijgen van de jaarlijkse kosten van het gebruik van het apparaat. Als u weet hoeveel u per kWh betaalt, kunt u toch een ruwe schatting maken van de jaarlijkse kosten van het gebruik van de stofzuiger. 

 

Er zijn nog twee classificaties, die een beter inzicht geven in de prestaties van een stofzuiger. Dit zijn de stofuitstoot en de stofopnamecapaciteit op vloerbedekking en harde vloeren. 

 

 

 

03.

Stofuitstoot (A tot D)

 

De stofuitstoot heeft betrekking op de hoeveelheid stof die uit de zak of de cilinder van de stofzuiger ontsnapt en weer in de lucht terechtkomt. Het energielabel voor stofzuigers geeft voor stofuitstoot een waarde van A tot D aan. Deze classificatie moet u als eerste controleren als u of een van uw familieleden aan een allergie of astma lijdt.

 

 

 

04.

Stofopname op harde vloeren en vloeren met vloerbedekking (A t/m D)

 

Het energielabel op stofzuigers geeft ook aan hoe goed het apparaat vuil van tapijten en harde vloeren opzuigt. De classificatie gaat van A t/m D. Denk na over de vloeren die u thuis moet stofzuigen en kies de stofzuiger die het beste bij uw omstandigheden past.

 

 

 

05.

Geluidsniveaus (dB)

 

Tot slot staat het geluidsniveau van de stofzuiger op het energielabel vermeld. De meeste stofzuigers hebben een geluidsniveau van ongeveer 80 - 100 dB. Dit is ongeveer even hard als de beltoon van een huistelefoon. Alles onder de 70 dB wordt voor stofzuigers als stil beschouwd.

 

 

 

Waarom is energiezuinigheid belangrijk?

 

Om twee redenen:

 

1. Uw eigen huishoudbudget en 

2. Het milieu 

 

Efficiëntere stofzuigers zijn vaak wat duurder, maar verbruiken minder energie. Door over te stappen op een energiezuinige stofzuiger kunt u uw energiekosten met wel 50% verlagen en die eerste investering in een paar jaar terugverdienen. 

 

De energieprijzen zijn overal gestegen. De moderne samenleving verbruikt steeds meer energie, terwijl de energiebronnen schaarser worden. Volgens de Europese Commissie kunnen de besparingen gedurende de levensduur van het apparaat oplopen tot wel 70 euro. En hierbij is de prijsverhoging in de loop der tijd niet meegenomen.  

 

Misschien denkt u dat één stofzuiger het verschil niet zal maken. Maar u moet deze allemaal bij elkaar optellen. Energie-efficiëntie is belangrijker dan ooit nu onze natuurlijke hulpbronnen afnemen en de effecten van de mens op de natuur steeds meer toenemen. 

 

Als alle inwoners van Europa zouden overschakelen op een energiezuinige stofzuiger, zou elk jaar in totaal 20 TWh (dus 20.000 000 000 kWh) aan elektriciteit kunnen worden bespaard. Bovendien zou jaarlijks 6 miljoen ton kooldioxide (CO2) minder in de atmosfeer terechtkomen. Dit is ongeveer de totale CO-uitstoot van acht middelgrote energiecentrales.

 

 

 

Wat is het probleem met de energielabels van stofzuigers? 

 

Men is het erover eens dat de introductie van energielabels op stofzuigers er mede toe heeft geleid dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden van het ontwerp van steeds krachtigere (en energieverslindende) motoren, naar het ontwerp van efficiëntere motoren die hetzelfde werk doen. 

 

In eerste instantie maakten veel mensen zich zorgen over het effect van de regels voor motoren op de zuigkracht van de stofzuiger. Kunt u geloven dat men zich gedurende de eerste jaren na 2010 ernstig zorgen maakte toen de eerste beperking van een maximaal vermogen van 1600 W voor stofzuigers werd opgelegd? De verkoop van stofzuigers steeg enorm, omdat veel mensen de laatste 'krachtige' stofzuiger wilden hebben. 

 

Het tegenovergestelde is waar. Sinds 2014 worden stofzuigers over het algemeen steeds efficiënter in hun reinigingsprestaties en energieverbruik. 

 

Over de methoden om de efficiëntie van stofzuigers te testen is echter onenigheid ontstaan. Op 8 november 2018 werden de energielabels voor stofzuigers door het Hof van Justitie van de Europese Unie ongeldig verklaard. De rechtbank was van mening dat tests die met een lege stofzuiger worden uitgevoerd niet in verhouding staan tot de dagelijkse gebruiksomstandigheden van een stofzuiger. Dit betekent dat fabrikanten niet langer verplicht zijn EU-energielabels op hun producten te tonen. 

 

De EU werkt momenteel wel aan een belangrijke update van de energieregelgeving. De publicatie staat gepland voor 2020. Het valt te verwachten dat de wijzigingen een bijgewerkte versie van het energielabel voor stofzuigers zullen omvatten.

 

Bovendien verwachten velen dat snoerloze stofzuigers er ook in zullen worden opgenomen. Dit was tot nu toe niet het geval. We zullen echter tot dan moeten afwachten om te zien wat er gebeurt met de energieregelgeving voor stofzuigers.

 

 

Wilt u liever iemand spreken?