Hvala vam na povratnim informacijama.
Ovaj proizvod ste upravo dodali Vašoj listi želja
Upravo ste uklonili ovaj proizvod iz Vaše liste želja
Ne možete dodati više na listu želja
Ne možete dodati više na listu želja
Jeste li sigurni da želite obrisati listu za poređenje?
Možete porediti samo proizvode iz iste kategorije.
Upravo ste dodali stavku za poređenje. Samo naprijed!
Stavka je uklonjena sa vaše liste za poređenje.
Vaša lista za poređenje je puna!
Na listi se nalazi samo 1 proizvod. Dodajte još za poređenje.

3 min pročitano

Kako da pročitam energetske oznake na frižideru?

Kako da pročitam energetske oznake na frižideru?
Kako da pročitam energetske oznake na frižideru?

 

 

Energetske oznake pružaju mnogo korisnih informacija o proizvodu. Pogledajmo detaljnije o kakvoj vrsti informacija se radi i šta one znače.

 

 

 

Šta je EU energetska oznaka?

 

EU energetska oznaka je standardizovani sistem ocjenjivanja energetske efikasnosti koji je propisala Evropska unija za većinu kućanskih aparata. Prva EU energetska oznaka se pojavila na uređaju 1994. godine. Od tada sve više kategorija uređaja je uključeno u energetsku regulativu Evropske unije i oznake su ažurirane nekoliko puta od tada. 

 

Glavna svrha EU energetskih oznaka jeste da se zajednički smanji potrošnja energije kućanskih aparata u Evropi čineći dvije stvari: 

  1. Davanje jasnih kriterija za upoređivanje i pomaganje potrošačima pri izboru energetski efikasnijih proizvoda, i 
  2. Podsticanje kompanija da stalno ulažu u razvoj energetski efikasnijih proizvoda. 

Energetske oznake uključuju vrijedne informacije o uređaju, kao što su godišnja potrošnja energije, nivo buke ili njegov kapacitet. Ove male kartice sa oznakama izgledaju kao sažetak svih stvari koje biste trebali uzeti u obzir kada kupujete novi frižider.

 

 

 

Šta se nalazi na energetskoj oznaci kombinovanih frižidera?

 

Evo kako izgleda EU energetska oznaka kombinovanih frižidera i šta znače simboli i brojevi na njoj: 

 

Pročitajte kako biste saznali šta tačno znače svaka ocjena i broj.

 

 

 

01.

Energetska klasa (A+++ to A+)

 

Od 2012. kombinovani frižideri moraju ispuniti uslove za energetsku ocjenu A+, najmanje. No trgovci možda još uvijek imaju na zalihama uređaje sa ocjenama A i B. Dok uređaj sa oznakom A+ nije loš, uređaj sa A+++ oznakom će biti jeftiniji za održavanje i bolji po okoliš. 

 

Kod kombinovanih frižidera, zbog veličine, postoje velike razlike jer što je veći prostor koji treba hladiti, uređaj će trošiti više energije. Vodite računa da izaberete optimalnu veličinu uređaja kako biste što efikasnije iskoristili svoj prostor i električnu energiju. 

 

 

 

02.

Godišnja potrošnja energije (kWh/godišnje)

 

Osim energetske klase, na energetskim oznakama kombinovanog frižidera pronaći ćete i procijenjenu godišnju potrošnju energije u kWh.

 

Za druge uređaje ovi brojevi se računaju na osnovu raznih pretpostavki, kao što su npr. da ćete mašinu za pranje suđa uključiti otprilike 5 puta sedmično na standardnom ciklusu pranja.

 

Godišnja potrošnja energije za frižidere je obično prilično tačna jer uređaji rade 24/7, tokom cijele godine. Ako znate iznos svog računa za struju, tada možete prilično tačno izračunati koliko košta rad uređaja na nivou jedne godine.

 

 

 

03.

Kapacitet frižidera i zamrzivača (L)

 

Ovi brojevi su prilično tačni. Oni će vam dati informaciju koliko litara prostora vam nude odjeljci frižidera i zamrzivača u određenom kombinovanom frižideru.

 

Ovi brojevi i njihov omjer će varirati u zavisnosti od izvedbe uređaja. Sasvim je moguće pronaći frižidere sa omjerom hladnjaka i zamrzivača od 70/30, 60/40 i 50/50. O tome ćete razmisliti i odlučiti u zavisnosti od vaših prehrambenih navika i stila kupovine. 

 

 

 

04.

Nivo buke (dB)

 

Konačno, druga veoma važna ocjena koja se nalazi na energetskoj oznaci kombinovanog frižidera jeste nivo buke izražen u dB. Moderni kombinovani frižideri su prilično tihi, ali sve preko 47 dB će se smatrati bučnim. Kada se primaknete nivou od 60 dB, pristupate nivoima buke koje ima prosječan razgovor, a niko, naravno, ne želi uređaj koji će ga prekidati cijelo vrijeme. 

 

 

 

Zašto biste trebali brinuti o energetskoj efikasnosti?

 

Zbog dva osnovna razloga:

 

1. Vašeg kućnog budžeta i 

2. Životne sredine 

 

Mada su kombinovani frižideri sa većom energetskom ocjenom nešto skuplji, oni troše manje energije. Prelazak na energetski efikasan frižider može smanjiti troškove za električnu energiju do 50 % i otplatiti vašu početnu investiciju za nekoliko godina. 

 

Troškovi električne energije veoma brzo rastu u cijelom svijetu. Naš životni stil je takav da zahtijeva sve veću potrošnju energije dok resursi postaju sve slabiji. Prema spoznajama Evropske komisije, vaša ušteda bi mogla dostići 600 EUR tokom životnog vijeka uređaja. I to ne računajući na rast cijene tokom vremena.   

 

Možete pomisliti: „Pa šta znači jedan frižider?” Eto, to je kumulativni efekat. Energetska efikasnost nikada nije bila važnija nego sada kada je resursa sve manje i kada je uticaj našeg života na prirodu sve veći. 

 

Kada bi se u cijeloj Evropi zamijenili frižideri sa onima koji su energetski efikasni, svake godine bi se uštedila 4 TWh (a to je 4.000.000.000 kWh!) električne energije. Osim toga, spriječili bismo da se u atmosferu oslobodi 1,5 milion tona ugljen dioksida (CO2) svake godine.

 

 

Želite ipak razgovarati s nekim?