Bedankt voor je feedback.
Je hebt dit product zojuist aan je verlanglijst toegevoegd.
Je hebt dit product zojuist van je verlanglijst verwijderd.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Are you sure you want to clear your wishlist?
Continue
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

3 min lezen

Hoe moet ik de wasmachine laden?

Hoe moet ik de wasmachine laden?
Hoe moet ik de wasmachine laden?

 

 

Het kan verleidelijk zijn om de hele inhoud van uw wasmand in de wasmachine te doen, uw vaste programma te kiezen, de deur te sluiten en er het beste van te hopen. Hierdoor maakt u waarschijnlijk niet optimaal gebruik van uw machine. Bovendien is deze aanpak zeker niet goed voor uw kleding. Gelukkig staat in deze handleiding beschreven hoe u de wasmachine het best kunt laden voor een optimaal wasresultaat en de beste zorg voor uw kleding.

 

 

 

Sorteren

 

Een rode sok in de witte was is weliswaar een klassieke fout, maar illustreert prima hoe belangrijk het is om uw kleding te sorteren voordat u deze in de wasmachine doet. Zorg dat u het wasgoed scheidt in witte was (voornamelijk witte en/of lichtgrijze kledingstukken), kleurenwas (lichte pastelkleuren) en donkere was (donkergrijs, marineblauw, dieprood, bruin, zwart). Door kledingstukken van bepaalde kleuren samen te wassen, behouden de kledingstukken hun kleur en vloeien donkere kleuren niet over op lichtere kledingstukken.

 

Als u uw kleding echt in een topconditie wilt houden, zorg dan dat u het bijbehorende wasetiket goed leest. Hierop staat met symbolen aangegeven hoe u het artikel moet wassen en drogen. De onderstaande tabel biedt een kort overzicht van deze symbolen en geeft een bijbehorend wasadvies.

 

De betekenis van elk symbool:

 

 1. Machinewas
 2. Machinewas, antikreuk
 3. Machinewas, delicaat
 4. Niet wassen
 5. Handwas
 6. Niet wringen
 7. 13. Watertemperatuur  30 °C of 80 °F 
 8. 14. Watertemperatuur 40 °C of 105 °F
 9. 15. Watertemperatuur 50 °C of 120 °F
 10. 16. Watertemperatuur 60 °C of 140 °F
 11.  17. Watertemperatuur 70 °C of 160 °F
 12.  18. Watertemperatuur 95 °C of 200 °F

 

Kom niet in de verleiding om zomaar alles in de wasmachine te stoppen. Een overbeladen wasmachine geeft een minder goed wasresultaat. Bovendien kunnen kledingstukken beschadigd raken als gevolg van onvoldoende ruimte om vrij te bewegen. Ook de machine kan beschadigd raken. En geef toe: het is minder vervelend om een extra lading wasgoed in de wasmachine te doen dan om een reparateur te moeten bellen.

 

Te weinig was in de machine is ook niet goed. Een wasbeurt verloopt hierdoor veel minder efficiënt. De machine gebruikt namelijk net zoveel water en energie als deze voor een derde is geladen als wanneer deze optimaal is geladen.

 

Raadpleeg deze gids als u precies wilt weten hoeveel wasgoed u in de wasmachine moet doen. Een goede vuistregel is om de trommel tot ongeveer 80% te vullen zonder kledingstukken samen te persen. (Deze regel geldt overigens voor normale katoenwasbeurten. De hoeveelheid wasgoed die u bij gebruik van speciale programma's in de machine kunt plaatsen, kan hiervan afwijken. Raadpleeg in dit geval de gebruikershandleiding van de machine.)

 

Plaats de artikelen één voor één in de wasmachine. Of zorg er in ieder geval voor dat de kledingstukken niet in elkaar gedraaid zitten. Sluit alle ritssluitingen. Controleer alle zakken op pennen en munten, niet alleen voor het behoud van uw kleding, maar ook van uw wasmachine! Het kan nooit kwaad om nogmaals op het wasetiket te kijken. Mogelijk vindt u hier speciale instructies, bijvoorbeeld dat een bepaald artikel tijdens het wassen binnenstebuiten moet zijn gekeerd. Als u vlekken voorbehandelt, volg u de instructies van het voorbehandelingsmiddel dat u gebruikt. 

 

 

 

Doseren

 

Goed dat u uw wasgoed sorteert en op de juiste manier in de machine plaatst. Maar als u te veel of te weinig wasmiddel gebruikt, is alle moeite voor niets geweest. 

 

De juiste dosering is afhankelijk van een aantal factoren: het type wasmiddel dat u gebruikt, de waterhardheid, hoe vuil de kleding is en hoeveel was u tegelijk in de wasmachine doet. Voor de meeste vloeibare en poedervormige wasmiddelen wordt aangegeven hoeveel u nodig hebt voor een kleine, een gemiddelde en een grote lading wasgoed. In het geval van capsules wordt aangegeven wanneer u wellicht beter meer dan één capsule kunt gebruiken.

 

Het beste wat wij kunnen adviseren zijn onze AutoDose-wasmachines. Deze doseren het wasmiddel automatisch, afhankelijk van de lading en het geselecteerde programma. Het is een van de meest efficiënte manieren om een wasmachine te gebruiken. Met één navulling komt u wel een maand toe.  

 

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een beetje veel om te onthouden, maar als u deze tips bij het wassen ter harte neemt zullen uw kledingstukken en uw wasmachine u zeker dankbaar zijn. 

 

 

Wil t u liever iemand spreken?