Hoe moet ik het energielabel van de wasmachine lezen?
Bedankt voor je feedback.
Je hebt dit product zojuist aan je verlanglijst toegevoegd.
Je hebt dit product zojuist van je verlanglijst verwijderd.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Are you sure you want to clear your wishlist?
Continue
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

4 min lezen

Hoe moet ik de energielabels van wasmachines lezen?

Hoe moet ik het energielabel van de wasmachine lezen?
Hoe moet ik het energielabel van de wasmachine lezen?

 

 

Energielabels bieden waardevolle informatie over een product. Laten we eens nader bekijken wat voor informatie er op staat.

 

 

 

Wat is een Europees energielabel?

 

EU-energielabels maken deel uit van de standaard energie-efficiëntiewaarden die door de Europese Unie voor huishoudelijke apparaten worden uitgegeven. In 1994 verscheen het eerste huishoudelijke apparaat met Europees energielabel op de markt. Sindsdien zijn er steeds meer apparaatcategorieën in de Europese energiewetgeving opgenomen. De labels zijn al verschillende keren bijgewerkt. 

 

Het doel van de EU-energielabels is het verlagen van het energieverbruik van huishoudelijke apparaten in Europa. Dit gebeurt op twee manieren: 

  1. Door klanten duidelijke vergelijkingscriteria te bieden en hen te helpen bij het kiezen van energiezuinigere producten, en 
  2. Door bedrijven aan te moedigen om te investeren in de ontwikkeling van steeds energiezuinigere producten. 

 

Energielabels bevatten waardevolle informatie, zoals het jaarlijkse energieverbruik, het geluidsniveau en het vermogen van een apparaat. Het is eigenlijk een korte samenvatting van alle zaken die je moet overwegen wanneer je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine.

 

 

 

Wat staat er op het energielabel van een wasmachine?

 

Hier vindt u alle informatie die op een Europees energielabel voor wasmachines moet staan:

 

Hieronder vindt u meer informatie over de betekenis van elke beoordeling en elk cijfer.

 

 

 

01.

Energieklasse (A+++ tot D)

 

Sinds december 2011 zijn wasmachines geclassificeerd van A+++ (het meest efficiënt) tot D (het minst efficiënt). Een A+++-wasmachine is het goedkoopst in gebruik, de milieuvriendelijkste machine ten opzichte van andere wasmachines. 

 

 

 

02.

Jaarlijks energieverbruik (kWh/jaar)

 

Het geschatte jaarlijkse energieverbruik wordt ook vermeld op het energielabel van een wasmachine. Deze schatting is gebaseerd op 220 wasbeurten van zowel volledige als gedeeltelijke ladingen katoenen wasgoed, uitgevoerd bij temperaturen van 40 °C en 60 °C. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de wasmachine minimaal vier keer per week wordt gebruikt. 

 

Uw eigen wasgewoonten hebben een grote invloed op de werkelijke hoeveelheid elektriciteit die de vaatwasmachine verbruikt. Door het jaarlijkse energieverbruik van een wasmachine te vermenigvuldigen met de elektriciteitskosten per kWh in je regio, krijgt u toch een goed idee van de kosten van het apparaat op jaarbasis. 

 

 

 

03.

Jaarlijks waterverbruik (liter per jaar)

 

Net als bij het energieverbruik is het jaarlijkse geschatte waterverbruik op energielabels van wasmachines gebaseerd op 220 wasbeurten van zowel volledige als gedeeltelijke ladingen katoenen wasgoed, uitgevoerd bij temperaturen van 40 °C en 60 °C. Dit varieert van ongeveer 8000 tot 12.000 liter per jaar.

 

Net als bij het jaarlijkse energieverbruik is het jaarlijkse waterverbruik grotendeels afhankelijk van uw eigen wasgewoonten. Nogmaals, door dit aantal te vermenigvuldigen met de kosten van een liter water in jouw regio, krijgt u een goed beeld van de jaarlijkse kosten voor het gebruik van de wasmachine. 

 

 

 

04.

Capaciteit (kg)

 

Dit is de hoeveelheid wasgoed die uw wasmachine tijdens een standaard katoenprogramma kan verwerken. De capaciteit is afhankelijk van het geselecteerde programma.

 

Raadpleeg de gebruikershandleiding voor de exacte capaciteit van elk programma. Als u een Beko product hebt, kunt u uw gebruikershandleiding downloaden  op basis van uw productnummer. 

 

 

 

05.

Centrifuge-efficiëntieklasse (A tot G)

 

Hiermee wordt aangegeven hoe goed de wasmachine het vocht tijdens het centrifugeren uit het wasgoed kan verwijderen. Hoe dichter bij de A, hoe droger de kleding uit de machine komt.

 

Dit betekent ook dat de kledingstukken minder tijd in de droger hoeven. Zo bespaart u op wassen en drogen. Een hoger toerental om zo veel mogelijk vocht uit het wasgoed te verwijderen is efficiënter dan zeer vochtig wasgoed in de droogkast te laten drogen. 

 

 

 

06.

Geluidsniveaus tijdens wassen en centrifugeren (dB)

 

Het energielabel van de wasmachine vermeldt ook twee geluidsniveaus: een voor de wasbeurt en een voor het centrifugeren. 

 

Deze niveaus kunnen variëren van 40 dB (een rustige bibliotheek) tot 80 dB (de telefoon thuis die overgaat). Hoogwaardige machines zijn doorgaans stiller omdat ze zijn uitgerust met borstelloze motoren en antivibratiesystemen. Deze machines zijn wel wat duurder dan andere modellen.

 

 

 

Waarom is energie-efficiëntie belangrijk?

 

Om twee redenen:

 

1. Uw eigen huishoudbudget en 

2. Het milieu 

 

Het is waar dat wasmachines uit een hogere energieklasse vaak wat duurder zijn, maar u bent minder kwijt aan energiekosten. Dit betekent dat u met het overschakelen naar een energie-efficiënte wasmachine uw energierekening met wel 50% kunt verlagen en u de investering in een paar jaar hebt terugverdiend. Volgens de Europese Commissie kunnen de besparingen gedurende de levensduur van het apparaat oplopen tot wel 250 euro. 

 

Misschien denkt u wel dat één wasmachine het verschil niet zal maken. Maar u moet deze allemaal bij elkaar optellen. Energie-efficiëntie is belangrijker dan ooit nu onze natuurlijke hulpbronnen afnemen en de effecten van de mens op de natuur steeds meer toenemen.

 

Als iedereen in Europa zijn of haar oude wasmachine zou vervangen, zou in tot 2020 in totaal 1,5 TWh (dus 1.500.000.000.000 kWh) aan elektriciteit en 100 miljoen  m3 aan water kunnen worden bespaard.

 

 

Wilt u liever iemand spreken?