Bedankt voor je feedback.
Je hebt dit product zojuist aan je verlanglijst toegevoegd.
Je hebt dit product zojuist van je verlanglijst verwijderd.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Are you sure you want to clear your wishlist?
Continue
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

4 min lezen

Negen tips voor energiezuinig drogen

Negen tips voor energiezuinig drogen
Negen tips voor energiezuinig drogen

 

 

Droogkasten hebben geen goede naam wat energieverbruik betreft. Als u op zoek bent naar een nieuwe droogkast,  kunt u overwegen om een droogkast aan te schaffen die gebruikmaakt van warmtepomptechnologie. Deze droogkasten zijn vaak efficiënter qua energieverbruik dan condensor- of afvoermodellen. Maar als u gewoon wilt weten hoe u uw droogkast zo energiezuinig mogelijk kunt laten werken, lees dan deze tips om te leren hoe u vanaf uw volgende droogcyclus energie kunt besparen!

 

 

 

01.

Gebruik de centrifugecyclus van uw wasmachine om overtollig water te verwijderen

 

Het duurt langer om kletsnat wasgoed te drogen en bovendien verbruikt u zo meer energie en belast u het toestel onnodig. Haal zoveel mogelijk overtollig water uit het wasgoed met de centrifugecyclus van uw wasmachine voordat u uw wasgoed in de droogkast plaatst.

 

 

 

02.

Houd de pluizen- en evaporatiefilters schoon

 

Zowel voor de droogprestaties als de algemene verzorging van uw droogkast is het belangrijk dat u de pluizen- en evaporatiefilters schoonhoudt. Als de filters verstopt zijn, moet de motor harder werken, met een hoger energieverbruik tot gevolg.

 

Raadpleeg onze gids voor het schoonmaken van droogkasten voor meer informatie over het schoonmaken van de filters van uw droogkast. We zijn ervan overtuigd dat u de filters na elke droogcyclus moet schoonmaken. Maak hier dus een gewoonte van, zodat uw droogkast zo efficiënt mogelijk kan blijven werken.

 

 

 

03.

Plaats de droogkast in een goed geventileerde ruimte

 

Hoewel de locatie van uw droogkast natuurlijk wordt bepaald door de ruimte in uw huis, is het belangrijk dat u die ruimte zo goed mogelijk ventileert, vooral als u een afvoerdroogkast hebt. Nu we het toch over afvoerdroogkasten hebben, vergeet niet om ook regelmatig de afvoerslang te controleren op pluis. Te veel pluis kan de efficiëntie namelijk verminderen.

 

 

 

04.

Droog vergelijkbare stoffen samen

 

Het duurt ongeveer even lang om voorwerpen van vergelijkbare stof te drogen, zodat al uw kledingstukken tegelijkertijd droog zijn. Als u verschillende stoffen combineert, kan het gebeuren dat u de droogkast gewoon laat draaien om één of twee kledingstukken net zo droog te krijgen als de rest. Dat komt de energie-efficiëntie van de drooglading niet ten goede. 

 

 

 

05.

Voorkom over- of onderbelading

 

Voor de beste prestaties van het toestel is het van essentieel belang dat u de juiste hoeveelheid wasgoed in uw droogkast plaatst. Als u te veel wasgoed in de droogkast plaatst, nemen de droogprestaties af en kan er zelfs schade aan de machine ontstaan. Als u te weinig wasgoed in de machine plaatst, gebruikt u een volledig programma aan energie om slechts een paar artikelen te drogen.

 

In deze handleiding  wordt uitgelegd hoeveel wasgoed u in de droogkast moet doen en in dit artikel  wordt uitgelegd hoe u de droogkast het beste kunt vullen. Als vuistregel kunt u ervan uitgaan dat u de trommel voor iets meer dan de helft moet vullen.

 

 

 

06.

Gebruik droogprogramma's met een sensor in plaats van met een timer

 

Als uw droogkast over een functie zoals bijvoorbeeld Beko's Sensor Drying beschikt, gebruikt u die in plaats van programma's met een vaste tijdsduur. Programma's met een vaste tijdsduur gaan door, zelfs als het wasgoed in de trommel droog is. Dat is natuurlijk energieverspilling. Maar een sensor stopt de droogcyclus wanneer de kledingstukken het droogniveau van het geselecteerde programma hebben bereikt.

 

Raadpleeg deze handleiding als u meer wilt weten over de droogprogramma's en -functies van Beko-droogkasten.

 

 

 

07.

Voeg niet halverwege natte kleding toe

 

Het kan verleidelijk zijn om halverwege een droogcyclus een paar natte kledingstukken in de droogkast te gooien, maar dat is niet efficiënt. Het water in de natte kleren wordt weer opgezogen door de droge kleding, wat betekent dat het langer duurt om al het wasgoed te drogen en er meer energie wordt verbruikt. U kunt natte kledingstukken het beste met de volgende lading mee drogen.

 

 

 

08.

Droog meerdere ladingen achter elkaar

 

Als u veel wasgoed moet drogen, probeer de ladingen dan direct na elkaar te drogen. Op deze manier profiteert elke nieuwe lading van de warmte die al in de trommel zit. Hoewel het maar een paar minuten droogtijd scheelt, zijn alle beetjes natuurlijk meegenomen.

 

 

 

09.

Laat geen wasgoed in de droogkast liggen

 

Functies zoals de Anti-Crease-functie van Beko draaien de trommel regelmatig rond nadat een programma is voltooid om te voorkomen dat het wasgoed kreukt. Dit is handig als u uw wasgoed niet onmiddellijk uit de droogkast kunt halen, maar het verbruikt uiteraard wel energie. Haal indien mogelijk het wasgoed uit de droogkast zodra het droog is en schakel het toestel uit.

 

Hoewel er niets zo goed is voor het milieu en uw portemonnee als het aan de lucht drogen van uw was, is dat nu eenmaal niet altijd mogelijk. Maar als u de bovenstaande tips volgt, vermindert u de hoeveelheid energie die uw droogkast verbruikt en wordt deze goedkoper in gebruik.

 

 

Wilt u liever iemand spreken?