Bedankt voor je feedback.
Je hebt dit product zojuist aan je verlanglijst toegevoegd.
Je hebt dit product zojuist van je verlanglijst verwijderd.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Weet je zeker dat je je vergelijkingslijst wilt wissen?
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

5 min lezen

Elf manieren om de energiezuinigheid van de koelkast te verbeteren

Elf manieren om de energiezuinigheid van de koelkast te verbeteren
Elf manieren om de energiezuinigheid van de koelkast te verbeteren

 

 

De koelkast is het hardst werkende apparaat bij u thuis. Dit betekent dat het zich loont om een energiezuinige koelkast te hebben, zowel voor uw portemonnee als voor het milieu. Volg deze tips en je koelkast zal slimmer gaan werken, niet harder.

 

 

 

01.

Kies voor of upgrade naar een energiezuinig model

 

Dit ligt misschien voor de hand, maar koelkasten hebben een lange ontwikkeling doorgemaakt wat energiezuinigheid betreft. Een zeer efficiënt model van vijf of tien jaar geleden verbruikt misschien twee keer zo veel als een nieuwer model. Als u een oude koelkast heeft, kan het de moeite waard zijn om eens naar een nieuwe koelkast om te gaan kijken. 

 

Let tijdens uw zoektocht naar een nieuwe koelkast op de fysieke en technologische kenmerken. NoFrost modellen, modellen met vriezer bovenin en modellen met vriezer onderin zijn over het algemeen energiezuiniger dan modellen met meerdere deuren. Dit is vooral zo als u een grote koelkast niet kunt vullen. 

 

 

 

02.

Plaats de koelkast op een koele plek en geef het apparaat de ruimte om te ademen 

 

De plek waar de koelkast staat, kan van invloed zijn op hoe hard de koelkast moet werken. Plaats de koelkast zo ver mogelijk uit de buurt van warmtebronnen, zoals ovens en radiatoren. Probeer de koelkast ook buiten direct zonlicht te houden. 

 

Zorg voor minimaal vijf centimeter vrije ruimte rondom de zijkanten, de achterkant en de bovenkant van de koelkast. Dit is voor ventilatiedoeleinden. Zonder deze ruimte kan de koelkast de warmte van de compressor niet kwijt. Als dit gebeurt, wordt de koelkast warm en moet deze harder en langer werken om te voorkomen dat etenswaren gaan bederven. 

 

 

 

03.

Houd de deur gesloten

 

U kunt even afgeleid raken en weglopen van de koelkast. De deur blijft openstaan. Hierdoor gaat alle koele lucht naar buiten en komt alle warme lucht naar binnen. De koelkast moet weer hard aan het werk om de ingestelde koeltemperatuur op peil te houden. Laat de deur niet te lang openstaan. Zo raakt de koelkast niet overbelast.

 

 

 

04.

Zorg dat de koelkast netjes is

 

U denkt misschien dat een goed ingedeelde koelkast alleen een kwestie van orde en netheid is. Hoe zou dit de efficiëntie van het apparaat kunnen beïnvloeden? Hoe minder tijd u besteedt aan het zoeken naar eten met de deur van de koelkast open, hoe minder hard de condensor hoeft te werken om de temperatuur terug te brengen naar de ingestelde temperatuur. Plus: als je de koelkast op de juiste manier ordent, gaat ook het eten langer mee. 

 

 

 

05.

Zorg dat de koelkast goed gevuld is

 

Zo veel mogelijk, in ieder geval. Een volle koelkast heeft minder lucht om koel te houden, dus hoeft niet zo hard te werken als een koelkast die leeg is. 

 

Wanneer de koelkast vol genoeg is, houden de items in de koelkast elkaar koel. U moet de koelkast voor minimaal tweederde gevuld houden. Als de koelkast te groot is, zet dan een paar kannen water in beide compartimenten. Dit gezegd hebbende, prop de koelkast ook weer niet te vol: een goede luchtstroom is belangrijk voor een efficiënte werking van de koelkast. Let ook op de ventilatieopeningen en zorg dat deze niet worden geblokkeerd.

 

 

 

06.

Bewaar etenswaren op de juiste manier

 

Gebruik koelkastbestendige bewaardozen om etenswaren in op te bergen. Glazen schalen zijn beter dan plastic bakken omdat glas de kou beter absorbeert en vasthoudt. Door vocht in de koelkast is het moeilijker om de interne temperatuur te stabiliseren. Dek voedsel en vloeistoffen af om te voorkomen dat de compressor te hard moet werken.

 

 

 

07.

Plaats geen warme etenswaren in de koelkast

 

Als u warme etenswaren in de koelkast plaatst, stijgt de temperatuur in de koelkast. En dan moet het apparaat weer hard werken om die temperatuur omlaag te krijgen. Sommigen denken dat kliekjes snel bederven, maar etenswaren eerst op kamertemperatuur brengen voordat ze in de koelkast worden gezet, is volkomen veilig.

 

 

 

08.

Houd de rubberen afdichtingen van de deur in de gaten

 

De afdichtingen rond de deur van de koelkast vormen de barrière tussen de koele lucht binnen en de warme lucht buiten. Elke onderbreking van deze afdichting betekent dat er warme lucht in de koelkast komt. Hierdoor wordt het moeilijker om de ingestelde temperatuur te handhaven. Houd de deurafdichtingen schoon en laat ze vervangen als u scheurtjes of spleten ziet.

 

 

 

09.

Houd de condensorspoelen schoon

 

De condensorspoelen van de koelkast zijn van cruciaal belang om de temperatuur in de koelkast op peil te houden. Als ze niet worden gereinigd, kan er zich na verloop van tijd een enorme hoeveelheid stof ophopen. Door de condensorspoelen schoon te houden, wordt de condensor minder zwaar belast, hetgeen goed is voor de levensduur van de koelkast. Vergeet niet dat u het beste de stekker van het apparaat uit het stopcontact kunt halen wanneer u de spoelen schoonmaakt. Gebruik bij voorkeur een stofzuiger of borstel.

 

 

 

10.

Houd de werkelijke temperatuur in de koelkast in de gaten

 

De temperatuur die u in de koelkast instelt, hoeft niet echt de temperatuur in de koelkast te zijn. De koelkast kan iets warmer of iets koeler zijn dan de temperatuur die met de temperatuurregelaar is ingesteld. De ideale temperatuur ligt tussen de 2,2 °C en 3,3 °C. Als de thermometer aangeeft dat de temperatuur aan de ondergrens van dit bereik zit, kunt u de temperatuurregelaar van het apparaat iets hoger instellen. Dit leidt tot een aanzienlijke energiebesparing. 

 

 

11.

Gebruik de energiebesparingsmodus

 

Niet alle apparaten hebben een energiebesparingsmodus of een vakantiemodus. Als het apparaat er wel een heeft, zorg dan dat je er gebruik van maakt. Als er niet zo veel in de koelkast zit om koel te houden, kunt u het energieverbruik verminderen door de energiebesparingsmodus in te schakelen.

 

 

 

Volg deze eenvoudige tips. Zo verbetert u niet alleen de energiezuinigheid van uw apparatuur, maar ook de levensduur. Een win-winsituatie.

 

 

Wilt u liever iemand spreken?