Ви благодариме за повратните информации
Само што го додадовте овој производ на вашата листа на желби.
Само што го отстранивте овој производ од вашата листа на желби.
Не можете да додадете повеќе во списокот со желби
Не можете да додадете повеќе во списокот со желби
Дали сте сигурни дека сакате да ја избришете вашата споредба?
Продолжи
Можете да споредувате само производи од истата категорија.
Додадовте производ за споредба! Продолжите!
Го отстранивте производ за споредба! Продолжите!
Вашата листа за споредба е полна!
Додадовте само 1 производ. Додајте повеќе производи за споредба
Одржливост во Beko. Поздрава планета за поздрава иднина.
Скролaјте текст

Природата во сè што правиме

Поврзани сме повеќе од кога било досега. Разбираме дека здрав живот е возможен само на здрава планета.

Преглед
Дејства
Цели

Искористувањена моќта на природата

Нашето патување започнува со нашиот избор на одржливи суровини проследени со храбри акции во производството. Собирањето на дождовите, зелената струја, употребата на рециклирани и биолошки материјали се само дел од начините на кои ја поврзуваме природата со Beko.

Нашата мисија за производство на еколошки прифатливи производи е во срцето на она што го правиме. Ефикасните производствени процеси кои ги користат современите технологии ни овозможуваат да создаваме производи кои го земаат предвид минатото и ја обликуваат иднината на производството.

352,844 m3
од водата е заштедена во 2020. година*

1.98 miliona m3
од водата е заштедена благодарение на ефикасноста на водата и
проекти за собирање дождови помеѓу 2010 и 2020 година*

238 енергетски ефикасни
проекти во светско производство
применети операции само во 2020 година*

Посветени сме на продлабочување на одржливиот опсег на нашите билни активности за да го минимизираме нашето трајно влијание врз планетата. Поставивме амбициозни цели за постигнување на ефикасност на ресурсите во производството до 2030 година, со цел да ги исполниме нашите цели за одржливост.

45%
намалување на потрошувачката на енергија во производството и повлекување вода, по производ*

100%
зелена електрична енергија во производните процеси*

70%
рециклирана вода*

99%
рециклирани отпад*

50 милиони долари
инвестирано во обновливи извори на енергија
и енергетска ефикасност

Преглед
Детали

BioCycle Отпадот не мора да се фрла

Отпад од лушпи од јајца и биолошки одржлива пластика се користат за создавање клучни компоненти во нашите BioCycle фрижидери.

Нашите фрижидери BioCycle ги комбинираат природните ресурси со новата технологија за производство на поодржливи уреди и намалување на емисиите на гасови на стаклените бавчи. Садовите за јајца се направени од комбинација од 20% отпад од лушпи од јајца и 80% пластика на биолошка основа. Додека пломбите на вратите и капаците на вентилаторот се направени од пластика на биолошка основа, која се добива од одржливи природни ресурси како што се шеќерна трска и пченкарен скроб.

Преглед
Детали

RecycledNet Собирање на пластичен отпад

Заштитете го морскиот живот со претворање на вишокот рибарски мрежи во нашите RecycledNet печки.

Смртта на над 300.000 морски суштества може да се припише на фрлените рибарски мрежи. Оваа катастрофална бројка е една од причините зошто Beko во 2019 и 2020 година употреби 71 тон рибарска мрежа и отпад од индустриски конец*за да помогне во изработката на пластични украси за врати и внатрешни и надворешни капаци за нашите печки RecycledNet. Пренаменувањето на овој вид пластика помага нашите мориња да бидат поздрави.

Преглед
Детали

RecycledTub Чистење на пластичен oтпад

Користење на рециклирани пластични шишиња за правење црева на нашите машини за перење и машини за сушење алишта

Ние помагаме да се реши проблемот со загадувањето со пластични шишиња со нивна повторна употреба во нашите производи RecycledTub за машини за перење алишта. Нашата патентирана технологија ни овозможува да користиме рециклирани пластични шишиња за да може повторно да се изградат нови уреди, што го намалува создавањето на нова пластика. 39 милиони рециклирани пластични шишиња добија нов живот во нашите машини за перење и сушење RecycledTub, во 2019 и 2020 година*.

Преглед
Детали

RecycledDry Борба против пластиката за еднократна употреба

Повторна употреба на пластичен отпад за правење на нашите RecycledDry машини за сушење алишта.

Пластичниот отпад е закана за нашата планета. Ние помагаме да се намали оваа штета со користење на пластичен отпад за да се направат нашите машини за сушење RecycledDry. Со користење на постоечка пластика, го спречуваме непотребното производство на нова пластика и истовремено ја намалуваме количината на неупотреблива пластика. Искористивме 2420 тони фрлена пластика за да ги направиме нашите машини за сушење RecycledDry во 2019 и 2020 година.*.

Преглед
Детали

BioCoffee Повеќе од oтпад

Користење на мелено кафе за производство на нашите машини за еспресо BioCoffee™.

Нашите машини за еспресо BioCoffee™ нудат поодржлив начин за уживање во шолја кафе. Мелениот отпад од кафе што го вградуваме во био-композитниот материјал што се користи за изработка на нашите машини ја намалува количината на пластика во нашите апарати. Талогот од кафе може да се види од надворешната страна на нашите апарати - визуелен потсетник дека отпадот може да биде повеќе од oтпад.

Ајде да избереме позелен пат до поздрава планета

Намалување на емисиите за да се помогне на планетата полесно да дише

Нашите решенија во транспортот за намалување на емисиите вклучуваат префрлување кон железнички и поморски сообраќај, а нашето пакување кое е погодно за природата помага нашата планета да биде здрава.

100% рециклирано

картонско пакување

502,135 дрвја

зачувани во 2020 година

29,537 тони

рециклирано картонско пакување искористено во 2020 година*

Постојано вршиме ревизија и развиваме стратегиите за транспорт и испорака за да ја намалиме емисијата на CO2 и да ја намалиме количината на јаглерод колку што можеме. Голем дел од пакувањето на нашите производи користи рециклирани состојки за заштита во транспортот. Дел од ова пакување потоа повторно се користи за компоненти на уредот, со што дополнително се намалува отпадот и емисиите.

109 тони

спречени емисии на CO2и емисии на гасови на стакленатабавча*

88% од извозот

се транспортира со вода во 2020 година*

Зголемување од 4.2%

во железничкиот транспорт во 2020 година*

Го разбираме влијанието што испораката на производи може да го има врз емисиите на јаглерод. Направивме голем напредок во намалувањето на нашите емисии преку подобрување на начинот на кој нашите производи се дистрибуираат низ светот. Нашиот поморски и железнички пристап ни овозможува да ги транспортираме нашите производи низ планетата на начин што повеќе ја почитува природата.

Overview
Packaging
Transport
Преглед
Детали

Производи кои се сметаат за одржливи на дофат на рака

Beko ве поканува да дојдете и да го споделите ова патување правејќи ја одржливоста лесен избор. Нашите енергетски ефикасни производи ви помагаат да заштедите витални ресурси - придружете ни се за да ја направиме планетата поздраво место.

Во Beko, веруваме дека нашите производи треба да ги отелотворат нашите цели за одржливост

Нашите клиенти можат без напор да внесат одржливост во нивниот секојдневен живот и да дадат позитивен придонес за нашата планета со едноставно избирање на Beko.

15%

намалување на апсолутната употреба на емисиите на продадените производи до 2030 година - Цел врз основа на научни истражувања**

50%

промет од енергетски ефикасни производи*

Преглед
Детали за топлинската пумпа

Energy Hero Dishwasher 10% поголема енергетска ефикасност од најдобрата енергетска класа. Енергетски херој со извонредни перформанси!

Иновативната технологија на топлинска пумпа на Beko ефикасно ја загрева водата во текот на целиот циклус на перење. Ова потоа се комбинира со автоматско отворање на вратата, користејќи природен проток на воздух за сушење на садовите кога ќе заврши циклусот на миење, што ја прави една од енергетски најефикасните машини за миење садови на пазарот.

52%

Заштеда на енергија до 52%.

Преглед
AquaTech®Детали

AquaTech 50% побрзи и понежни перформанси, над стандарди за енергија.

Побрзите машини за перење се очекува да трошат повеќе енергија и да предизвикаат оштетување на облеката. Енергетски ефикасната технологија Aquatech на Beko прска мешавина од вода и детергент директно на ткаенините, намалувајќи го времето на перење и овозможувајќи понежно перење користејќи ја природната моќ на водата.

30%

До 30% поголема заштеда на енергија од најдобрата енергетска класа

Преглед
Детали за технологијата Split & Cook

Split & Cook Поделете го просторот, поделете ја eнергијата.

Технологијата Split & Cook обезбедува горниот и долниот модуларен простор во внатрешноста на рерната, создавајќи поединечни зони кои можат да се постават на различни температури или целосно да се исклучат. Ова ви овозможува да готвите два оброка во исто време на различни температури или да се загрее само една зона, со што се намалува потрошувачката на енергија.

2

2 индивидуални температурни зони достапни со технологијата Split&Cook

Преглед
Објаснета технологија

Energy Efficient Dishwasher Користејќи до 25% помалку eнергија.

Конвенционалните машини за миење садови ја загреваат целата внатрешност за време на процесот на перење и сушење. Со патентираната технологија на Beko, новата енергетски ефикасна машина за миење садови ја загрева само површината на садовите за да постигне заштеда на енергија до 25% во сите програми.

25%

Заштеда на енергија до 25%

Преглед
Нашите капацитети за рециклирање

Да оставиме свој белег не оставајќи ништо зад себе

326

GWh заштедена енергија*

160,000

тони спречените емисии на CO2 гасот*

6.5

милиони тони на зачуваната вода*

Инвестираме во намалување на отпадот и придонесувајќи за кружната eкономија.

Ги собираме старите производи од пазарот, без разлика на нивниот бренд, и ги заменуваме со нови, енергетски и водоефикасни преку нашата широка мрежа на овластени дилери и сервиси. Нашето поврзување со капацитетите за рециклирање на отпадна електрична и електронска опрема (WЕЕЕ) ни овозможува да рециклираме стари производи и да им дадеме втор живот. Помалку отпад. Помалку емисии, поголем напредок.

Поздрав живот за идните генерации

Нашите партнерства и технологии ги поддржуваат луѓето да водат поздрав начин на живот на поздрава планета.

Eat Like a Pro by Beko

Ние се залагаме за поздрав начин на живот и ги инспирираме децата на промени

Beko се здружи со ФК Барселона (FCB), машкиот кошаркарски тим Фенербахче и Esports LEC за да ги едуцира децата за здрава исхрана и се борат против дебелината кај децата.

Преглед
Симулација на соларен циклус

HarvestFresh Производи кои промовираат здрав живот
Симулација на природниот циклус на сонцетоза одржување на сцежината на овошјето и зеленчукот

Beko технологија HarvestFresh™ Симулација на природниот циклус на сонцето

Фрижидерите HarvestFresh™ користат иновативна технологија во 3 бои што го имитира 24-часовниот сончев циклус во фиоката за овошје и зеленчук, за да го поддржат здравиот живот. Оваа технологија ги зачувува витамините кои се наоѓаат во свежото овошје и зеленчук подолго.

Преглед
Steam Technology

SteamSolutions Поздравиот живот има добар вкус
Нашите печки SteamSolution нудатздрав начин за збогатување на храната

SteamSolutions - Поздравиот живот има добар вкус

Печките на Beko SteamSolutions поддржуваат здрав живот со тоа што ќе ја донесат технологијата за готвење на пареа на готвачот кој секојдневно готви во домаќинството на професионално ниво. Технологијата за готвење на пареа обезбедува поздрав начин за задржување на основните хранливи материи, збогатувајќи ја храната со влага за да ја подобри нејзината арома, текстура и боја, без да се загрози вкусот.

Преглед
Создаваме промени
Unicef

Во соработка со УНИЦЕФ, ние се залагаме за подобра исхрана за децата на училишна возраст низ Латинска Америка

Користевме едукативни и информативни платформи за да ги мотивираме и да ги поттикнеме децата да прават поздрав избор.

Unicef
76,500

обучени наставници

172,000

деца до кои дојдовме директно

Програмата за образование за здрав начин на живот на Beko, во партнерство со УНИЦЕФ, се бори против дебелината кај децата преку училишни интервенции.

Нашите програми имаа за цел да ги поттикнат децата за важноста на хранливата и безбедна храна и обезбедија практична обука за наставниците да промовираат здрави навики за исхрана и активен животен стил кај нивните ученици.

*Бројки, акции и цели на матичната компанија, Arçelik.

**Ревидирано поради намалување на емисиите на гасовисте стаклена бавча за 50,4% во согласност со сценариото од 1,5 степени Целзиусови - во фазата на одобрување.

Интертек изврши 7-дневно лабораториско тестирање за мерење на витамин Ц и витамин А во доматите и зелените пиперки изложени на директна светлина.

Во партнерство со УНИЦЕФ помеѓу 2018 и 2020 година.

Real Leaders logo

Real Leaders Top 200

Beko го зазеде 20-тото место на листата на 200 најголеми влијателни компании на вистински лидери во 2022 година.

S&P Global logo

86 од 100

Arçelik, матичната компанија на Beko постигна највисока оценка (86/100) во својата индустрија во Глобалната проценка за одржливост S&P во 2021 година.

CDP logo

Arçelik received A

Како Beko, ние сме горди на нашата матична компанија Arçelik што доби оценка А од CDP во 2021 година за програмите за климатски промени и безбедност на водата во извештаите за нејзиниот бизнис во Турција.

Sustainanalytics logo

Low ESG Risk Rating

Во декември 2021 година, матичната компанија на Beko, Arçelik, доби оценка за ризик од ESG од 12,1 од Sustainanalytics и беше оценета дека е на ниско ниво на ризик од материјалните финансиски влијанија на факторот ESG.

Ecovadis logo

Златен медал во 2021 година

Како компанија Beko, ние сме исклучително горди што нашата матична компанија освои златен медал од агенцијата Ековадис во 2021 година.

Beko

Licensee limited to certain jurisdictions